Društvo

CRTA: REM odbacio prijavu protiv TV Pink zbog reportaže iz Infektivne klinike

foto: insajder. net/screenshot

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta) saopštio je danas da je Regulatorno telo za elektronske medije odbacilo prijavu protiv Televizije Pink zbog emitovanja reportaže iz Klinike za infektivne i tropske bolesti u kojoj su učinjena prepoznatljivim lica pacijenata kao i lični podaci iz zdravstvenog kartona jednog od njih. Kako navode, REM je bez obrazloženja doneo odluku da nema osnova za pokretanje postupka.

Crta je objavila i obaveštenje REM-a povodom njihove prijave. Kako se vidi u tom dokumentu, prijava je podneta zbog sumnje da je emitovanjem ove reportaže narušeno dostojanstvo ličnosti.

“Nakon razmatranja izveštaja Službe za nadzor i analizu programa emitera o izvršenom nadzoru na predmetnim programskim sadržajem, Savet Regulatora je na sednici dana 16. aprila doneo odluku da nema mesta pokretanju postupka izricanja mera prema pružaocu medijske usluge TV Pink”, navodi se u dokumentu koji je objavila CRTA.

Podsetimo, nadležni u Kliničkom centru Srbije dozvolili su ekipi televizije Pink da snimi prostor Klinike za Infektivne i tropske bolesti u Beogradu gde se trenutno leče najteže oboleli od koronavirusa. I sve to ne bi bilo sporno da se u prilogu koji je emitovan, u jednom od kadrova, nije jasno video pacijent priključen na aparate i njegovo ime na tabli koja je okačena na krevet.

Poverenik za zaštitu informacija i podataka o ličnosti Milan Marinović rekao je za Insajder da je javno objavljivanje zdravstvenog stanja pacijenata nedozvoljeno odnosno ne sme da se vidi ni stanje ni ime pacijenta.

Iako su slične reportaže uradili i novinari svetskih agencija i medija poput Rojtersa i CNN-a, ni na jednom od tih snimaka podaci o ličnosti pacijenata, bez njihovih dozvola, nisu emitovani.

Izvor: Insajder.net

Dodaj komentar