Društvo

CINS: Prvostepena presuda protiv Ziđina, kompanija kriva za zagađenje u Boru

Za zagađenje u Boru u novembru 2019. i januaru 2020. odgovorni su kompanija Ziđin Bor Koper i jedan od njenih rukovodilaca, presudio je Privredni sud u Zaječaru uz ukupne novčane kazne od 450.000 dinara. Presuda nije konačna jer su obe strane uložile žalbe – poslednju reč daće Privredni apelacioni sud u Beogradu, piše CINS.

Kompanija Ziđin Bor Koper, nekadašnji RTB Bor, i Boban Todorović, rukovodilac pogona Topionica i rafinacija bakra (TIR), prekršili su Zakon o zaštiti vazduha jer su doveli do prekomernog zagađenja vazduha u Boru 21. i 22. novembra 2019, kao i 14. i 15. januara 202, navodi CINS.

Oni su odgovorni što nisu obustavili proizvodnju u postrojenjima nove topionice i fabrike sumporne kiseline i tako prekomerno ispustili sumpor-dioksid (SO2) u vazduh tokom četiri sporna dana, pokazuje presuda Privrednog suda u Zaječaru iz jula ove godine.

Tih dana u pojedinim satima u centru Bora koncentracija SO2 bila je i do 8,3 puta veća od dozvoljene, zaključila je inspekcija Ministarstva zaštite životne sredine koja je inicirala sudski postupak.

Kompanija Ziđin zbog toga treba da plati 400.000 dinara, a rukovodilac TIR-a 50.000.

Ova odluka, međutim, nije pravosnažna jer su se na nju žalili i osuđeni, ali i Osnovno javno tužilaštvo u Zaječaru, koje ovaj postupak vodi po prijavi Ministarstva. Konačnu odluku o ovom slučaju doneće Privredni apelacioni sud u Beogradu gde je predmet stigao 21. septembra.

Dok tužilaštvo traži veću kaznu, advokat kompanije Ziđin i Bobana Todorovića predlaže da se one ublaže na sudsku opomenu ili potpuno ukidanje.

Prema Zakonu o zaštiti vazduha, kazna za Ziđin je mogla da bude i daleko veća – do tri miliona dinara, uz kaznu srazmernu učinjenoj šteti, ali je sud u obzir uzeo olakšavajuće okolnosti: kompanija ima više zaposlenih radnika, do sada nije osuđivana, pri čemu je društveno odgovorna i nastoji da preduzme mere za smanjenje zagađenja.

Sud je primetio i da je u pitanju stara tehnologija i satno zagađenje (ne celodnevno), zbog čega je takođe smanjio kaznu, pokazuje presuda.

Kroz sudski proces odbrana je pokušala da ospori da je Ziđin jedini zagađivač u Boru, upirući prstom najviše na gradsku toplanu.

Sudu su priloženi i dokazi da tokom spornih dana gradska toplana nije prekomerno ispuštala zagađujuće materije u vazduh, a inspektorka Ministarstva koja je kontrolisala aerozagađenje u Boru Emila Tošić, kao svedok na sudu, navela je da služba za zaštitu životne sredine u borskoj kompaniji prati zagađenje iz minuta u minut i da je u kritičnim danima izmerila prekoračenje zagađenja SO2.

izvor: n1info.com

1 komentar

  • U ovoj presudi niko ne pominje tvorca rekonstrukcije topionice, a ne nove, Blagoja Spaskovskog, grobara RTB Bor, što ne umanjuje ulogu Ziđina. Pominje se njegov vrli saradnik Boban Todorović, koji je završavao sve izdate naloge šefa. Presuda obuhvata samo povećane koncentracije SO2, a ne pominje se arsen, olovo, kadmijum, prah, a oni su daleko štetniji od SO2. Možda su uticali mentori zadnjeg generalnog direktora: Dinkić, Tadić, ΛV, koji i onako je ušao u istoriji kao glavni projektant propadanja kombinata bakra, neprevaziđeni kriminali, krađe, naduvana investicija rekonstrukcije topionice parama (više od petsto miliona<evra) i šta još ne?

Dodaj komentar