Društvo Kultura

Četvrti dan festivala “ZajeČAR” obeležila predstava “Maštošumske pitalice”

maštoumske pitalice
foto: Pozorište "Zoran Radmilović"

Na pozorišnom festivalu za decu “ZajeČAR”, sinoć je na programu bila još jedna teatarska poslastica, “Maštošumske pitalice” – produkcije MoniCart iz Beograda.

Tekst Slavice Ljujić, režirala je Monika Romić, a glavni motiv komada je pitanje: Da li je znanje moć? Odgovor na to pitanje dao je epilog komada “Maštošumske pitalice”, a mališani su saznali i sledeće:

Da li će Ružana postati dobra? Da li će patuljak Džin Džoni konačno postati patuljak? Da li će sestre bliznakinje Kata i Ružana dobiti svoja vilinska imena i moći?

Svi odgovori došli su na kraju ove neverovatne avanture, nošene krilima mašte, muzike i dečije razigranosti.

Prateći program festivala

U okviru pratećeg programa 14. Pozorišnog festivala za decu “ZajeČAR”, u Pozorišnom muzeju u Zaječaru, predstavljena je edicija “Porodično blago” autorki Danice Karić Stojilković i Olje Petrović, izdavačke kuće “Fondacije Braća Кarić”.

Prisutne je na početku pozdravio direktor zaječarskog teatra i najavio još neke zanimljive projekte sa ovom Fondacijom.

Dok su se deca zabavljala crtajući i pišući neke svoje priče autorka Danica Karić Stojiljković objasnila je da su prve knjige iz ove edicije “Ja sam najbolji stariji brat na svetu” i “Ja sam najbolja starija sestra na svetu”, gde deca i roditelji dobijaju razne zadatke vezano za bebu i posle godinu dana starije dete diplomu najboljeg, a kasnije i ostale, nastale kao spoj psihološke prakse i posvećenog roditeljstva.

“Tražila sam od Olje, koja je dečji psiholog, da mi da neku literaturu koja bi pomogla mojoj kumi da njeno dete prihvati novopridošlu bebu na najbolji način. Pošto nije imala šta da preporuči odlučile smo da mi napišemo i tako su nastale prve knjige iz ove edicije sa dvadesetak naslova”, rekla je autorka.

Reč je o knjigama namenjenim najmlađima, kako bi samostalno ili sa svojim bakama, dekama, ujacima, tetkama, zabeležili uspomene i najlepše zajedničke trenutke,ali ima i onih koje mališane upoznaju sa običajima vezanim za kućnu slavu ili porodične praznike poput Božića i Uskrsa a tu je knjiga iznenađenja za tetku.

Psiholog Aleksandar Stevanović istakao je važnost ovakvih knjiga za funkcionalnu i zdravu porodicu kao stub zdravog društva u celini.
Promociji edicije „Porodično blago“ prisustvovali su i Bogoljub Karić i Milanka Karić,osnivači Fondacije „Braća Karić“.

Večeras, pretposlednjeg dana dečijeg festivala, gostovaće pozorište lutaka iz Niša sa predstavom “Bajka o ribaru i ribici”.

Festival će trajati do 26. aprila. Pored stručnog žirija i publika će birati najbolju predstavu, ocenom od 1 do 10.

ZaječarOnline/O.B.

Dodaj komentar