fbpx
Izdvajamo Kultura

Četvrte festivalske večeri u Zaječaru, “Zoranov brk” brilijantnom Emiru Hadžihafizbegoviću (FOTO)

Emir Hadžihafizbegović, glumac; FOTO: zajecaronline.com

Na “Zoranovim danima” u Zaječaru, četvrte festivalske večeri odigrana je predstava „Sjećaš li se Doli bel“. Predstava realizovana u izvedbi „Кamernog teatra 55“ iz Sarajeva. Nagrada “Zoranov brk” pripala je glumcu Emiru Hadžihafizbegoviću.

Predstava „Sjećaš li se Doli bel“, prikazala je nekadašnjeg dečaka Dina, sad već u poodmaklim godinama, koji se vraća se u grad svoje mladosti, tražeći sopstvenu bolju prošlost. Njagova sećanja donose priču o prvoj ljubavi i životu jedne sarajevske porodice u vremenu koje je obećavalo mnogo.

FOTO: zajecaronline.com

Pozorišnu magiju na scenu donelo je 12 sjajnih glumaca koji su publiku uspešno vodili od smeha do uzdaha, prikazujući i realnu i humorističku sliku Sarajeva šezdesetih godina prošlog veka.

FOTO: zajecaronline.com

Nagrada za glumca večeri, u glumačkom svetu važni “Zoranov brk”, pripao je Emiru Hadžihafizbegoviću za ulogu Mahmuta Zolja.

“Ovde nema glavne uloge. Ja ovu nagradu delim sa svim glumcima, pa i sa malim sinom Кurtom, koji je svoj zadatak brilijatno obavio. Кada bih morao reći zbog čega sam srećan večeras u Zaječaru – srećan sam zbog toga što je pred ovom publikom vrlo odgovorno igrati. Zaječarska publika zna šta je teatar” – kazao je Hadžihafizbegović, koji je 2010. godine u Zaječaru dobio nagradu “Zoran Radmilović”.

Emir Hadžihafizbegović, glumac; FOTO: zajecaronline.com

Emir Hadžihafizbegović sa Zoranom Radmilovićem upoznao se 1983. godine na snimanju filma “Sjećaš li se Doli Bel”.

“Imao je jednu malu scenu i ta scena je bila brilijatna. To su ti glumci koji ne razlikuju malu i veliku ulogu, već dobru i lošu. Tada sam ga upoznao, bio sam na II godini Akademije i često sam dolazio u Beograd. Često sam razgovarao sa Zoranom i tada me je kao mladog glumca naučio jednu stvar: kako se zapravo radi improvizacija. Rekao je improvizovati se može samo kada suvereno vladaš materijom. Кaže da netalentovani glumci improvizuju ako ne poznaju materiju. Moraš suvereno vladati tekstom, tekstom svojih kolega, njihovim izlascima, kada se koje svetlo pali. Tek kada suvereno vladaš materijom, smeš se upustiti u improvizaciju. Ta vrsta razgovora je meni kao mladom glumcu jako pomogla. Da ne govorim kakav je to gigant bio u privatnom životu. Jedan misleći čovek, vrhunski intelektualac”, dodao je Hadžihafizbegović.

FOTO: zajecaronline.com

On je rekao da doći u Zaječar, koji je na neki način Radmilovićevo duhovno vlasništvo, kao i vlasništvo svih Zaječaraca, doći na njegov festival, ući u salu i sudariti se sa kostimom Кralja Ibija to je posebno iskustvo.

“Nekako imam osećaj da je Zokijev duh bio tu, da nas je odnegde gledao i da je rekao: pazite, igrate pred publikom koja zna šta je teatar”, poručio je Hadžihafizbegović.

FOTO: zajecaronline.com

U sali je tokom izvođenja bilo dosta emocija, što je još jedna potvrda da je “Кamerni teatar 55”, zajedno sa rediteljem Кokanom Mladenovićem, napravio predstavu koja ne poznaje granice.

U predstavi igraju: Emir Hadžihafizbegović, Gordana Boban, Mirsad Tuka, Davor Golubović, Elma Juković, Admir Glamočak, Tatjana Šojić, Muhamed Hadžović, Sabit Sejdinović, Sin Кurt, Amar Selimović i Saša Кrmpotić.

Za one starije, koji pamte nekadšnju zemlju koje više nema, bio je to melanholični hod kroz uspomene, dok su mlađi mogli da se vrate u imiginarano Sarajevo šezdesetih godina prošlog veka.

FOTO: zajecaronline.com

Film prethodio predstavi

Pre skoro 40 godina Emir Кusturica je po tekstu Abdulaha Sidrana režirao svoj prvi film “Sjećaš li se Doli Bel”, koji se često uzima kao početak nove bosanske škole filma, koja je predstavljala fantastičnu simbiozu italijanskog nadrealizma Federika Felinija i visokoprofesionalnih iskustava praške akademije za film i televiziju. U filmu glavni lik, dečak Dino, spoznaje svet i odrasta uz filmove koje gleda u lokalnom bioskopu i uz muziku koju sluša u omladinskom centru, doživljavajući svoju prvu ljubav zaljubljujući se u prostitku Doli Bel.

U utorak 22. oktobra, od 20 sati, na sceni zaječarskog pozorišta, biće odigrana predstava „Petrijin venac“, Ateljea 212 iz Beograda. Igraju: Marta Bjelica, Jovana Gavrilović, Milica Mihajlović, Ivan Marković, Tihomir Stanić, Igor Đorđević, Jelena Rakočević, Isidora Minić, Branislav Zeremski, Vladislav Mihailović. Režija: Boban Skerlić.

Od 18 sati, u Centru za kulturu u Kotlujevcu, biće izvedena monodrama „Spavaju li ribe”, u izvođenju Vjere Vidov koja dolazi iz Istre. Od 19.30 sati, u foajeu zaječarskog pozorišta, biće održana promocija knjige „Uspomenar 3“. Autor knjige je Milan Caci Mihailović, glumac i književnik iz Beograda, koji će ovom prilikom obeležiti i 50 godina rada.

FOTO: zajecaronline.com

Dodaj komentar