Društvo

Ceremonija obeležavanja oslobođenja Zaječara u Prvom svetskom ratu

Foto: Zaječar Online

Odbor za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije i Grad Zaječar su danas, 19.oktobra, obeležili Dan oslobođenja Zaječara u Prvom svetskom ratu.

Prijem predstavnika ambasade Francuske u Srbiji, organizovan je u Gradskoj upravi Zaječar, nakon čega je usledilo polaganje venaca na vojnom groblju, gde počiva veliki broj vojnika Francuske.

Nakon polaganja venac, na Trgu Oslobođenja, bilo je reči o međusobnom poštovanju Srbije i Francuske.

,,U ovom kraju ali i širom Srbije, tokom Prvog svetskog rata, tokom operacija oslobađanja Srbije poginuo je veliki broj Srba ali i veliki broj franscuskih vojnika. Oni su ostavili svoje kosti u ovoj svetoj zemlji, da nama i budućim pokolenjima pričaju o junaštvu, ponosu, dostojanstvu, ali i iskazanoj ljubavi i poštovanju prema srpskom narodu.

Oni su još jedna spona, još jedva veza, koja spaja srpski i francuski narod i koja nas opimnje da poštujemo jedni druge i da se kao narodi koji su, gotovo uvek, u istoriji bili na istoj strani, na strani istine, pravde, jednakosti i slobode, pomažemo kad god je to moguće.

Srbija je tokom Prvog svetkog rata izgubila oko 30 odsto od ukupnog stanovništva. Izgubila je 60 odsto muškog stanovništva, u razdovlju od 17 do 65 godina. To su veliki gubici, ali ne smemo zaboraviti da je i Francuska izgubila preko 11 posto svoga stanovništva“, deo je govora koji je upriličio pomenuti skup.

Ceremonija je završena idejom o očuvaju srpske teritorije, borbi protiv bele kuge i nastavku međusobnog podržavanja ove dve zemlje.

Dodaj komentar