Društvo

Centar za socijalni rad u Zaječaru obeležio 6 decenija postojanja i rada

FOTO: Radio Magnum
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Centar za socijalni rad u Zaječaru ove godine obeležava 60 godina postojanja i rada. Tim povodom, u zaječarskom pozorištu, danas je, u prisustvu brojnih zvanica, priređena svečana akademija, na kojoj je istaknut značaj postojanja jedne ovakve ustanove, koja okuplja ljude koji imaju isti cilj: rešavanje problema onih, koji se na tu ustanovu oslanjaju, kada život postane pretežak i kada probleme ne mogu sami da reše.

Kako se čulo na akademiji, na kojoj je predstavljena bogata istorija Centra, svoj 60-ti rođendan, ustanova dočekuje sa ukupno 50-oro zaposlenih. Namenska zgrada sa 23 kancelarije je postala pretesna za potrebe radnog procesa. Svi stručni radnici imaju licence za obavljanje osnovnih poslova u socijalnoj zaštiti, a njih pet i za supervizorske poslove. Rad je organizovan kroz 6 službi: služba za zaštitu dece i mladih, služba za zaštitu odraslih i starih, služba za pravne poslove čiji su deo Kancelarija za materijalna davanja i prijemna kancelarija, služba za finansijsko-administrativne i tehničke poslove, služba za pomoć u kući i služba za ostale usluge u lokalnoj zajednici. Centar je nastavio da neguje porodični smeštaj i hraniteljstvo. Organizacionim promenama je tu oblast preuzeo Centar za porodični smeštaj i usvojenje Ćuprija, koji u Zaječarskom i Borskom okrugu funkcioniše od 2012. godine. Danas je broj hraniteljskih porodica oko 70, a broj dece na smeštaju nešto malo manji. U ustanovama socijalne zaštite je na smeštaju četvoro dece. Poslednjih 30-ak godina je rađeno na razvoju smeštaja za odrasla i stara lica. 72-oje njih je zbrinuto u 36 porodica.

Mirjana Radivojević, direktorka Centra za socijalni rad u Zaječaru / FOTO: Radio Magnum

„Ovo je prekratko vreme da bi uspeli da ispričamo priču dugačku 60 godina o Centru. Zadovoljna sam i ponosna što se nalazim na čelu ovakve ustanove za njen 60-ti rođendan. Zahvaljujem se saradnicama, upućujem vam veliko hvala, zato što ste naši saradnici, naši saputnici, što nam pružate podršku u brizi o našim sugrađanima, kada je to potrebno. Posebnu zahvalnost dugujemo Gradu Zaječaru“, istakla je Mirjana Radivojević, direktorka Centra za socijalni rad u Zaječaru obraćajući se zaposlenima, gostima i saradnicima Centra.

Prisutnima se u ime Grada, gradonačelnika, i u svoje lično ime, obratila i Marina Milić, zamenica gradonačelnika, koja je zaposlenima u Centru poželela da što manje ima posla i da stopa socijalnih problema u gradu na Timoku, bude što niža.

„Prolazeći kroz mnogobrojne probleme sa kojim se Centar susretao još od samog osnivanja, on je uspeo da ostane jedan od najbitnijih faktora reagovanja na socijalne probleme sa kojima se susreću naši građani. Grad Zaječar je mnogo godina unazad radio i sarađivao sa Centrom. Tu su rešavani mnogobrojni problemi i zajednički smo rešavali mnoge situacije, ali jedan od osnovnih ciljeva i nas kao predsavnika Grada, verujem i Centra, je da socijalnih problema u našem gradu bude što manje. U narednom periodu se očekuje da se reše godući problemi koje Centar ima, a to je rešenje ličnog pratioca, proširenje usluga na ruralne sredine i rešenje imovinsko-pravnih odnosa kako bi zgrada Centra dobila onakav izgled kakav i zaslužuje“, rekla je Milić.

FOTO: Radio Magnum

Program svečane akademije koja je priređena povodom šest decenija postojanja i rada Centra za socijalni rad, svojim nastupom, upotpunili su Dušan Jovanović, mališani Predškolske stanove „Đulići“ i članovi folklorne sekcije Društva Roma.

 

Dodaj komentar