fbpx
Društvo Kultura

CEKIT: Časopis “Razvitak” nije ugašen i neće biti! (VIDEO)

Poslednjih dana u pojedinim medijima i na društvenim mrežama govorilo se o daljoj sudbini časopisa Razvitak.

Razvitak je časopis koji se bavi društvenim pitanjima, kulturom i umetnošću. Izlazi više od pola veka, međutim poslednjih dana spekulisalo se o tome da li će 250. broj Razvitka ugledati svetlost dana.

Upravo zbog brojnih komentara vezanih za časopis, direktor Centra za kulturu i turizam “CEKIT” Zoran Stamenković, održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je istakao da niko nema nameru, ali ni prava da časopis ugasi.

“Ničija namera nije, niti CEKIT-a, ni grada ni Gradske uprave da časopis koji traje 50 godina prestane da izlazi. Do promena će doći, ali definitivno Razvitak je časopis koji je izlazio i pre ove garniture vlasti i pre CEKIT-a i glavnih i odgovornih urednika, a izlaziće i posle nas. Niko od nas nema prava da ugasi jedan takav časopis, koji je i zaštitni znak našeg grada u književnom stvaralaštvu”, kaže Stamenković.

On objašnjava da je CEKIT, čim se reše pravni problemi oko glavnog i odgovorog urednika, spreman da preuzme odgovornost kada je reč o izlaženju Razvitka.

 

“Časopis Razvitak je oduvek bio u nadležnosti nekih od ustanova kulture, a danas tu brigu vodi Centar za kulturu i turizam. Skupština grada je imenovala glavnog i odgovornog urednika. Zbog pre svega štednje, ali i smanjenja broja zaposlenih i zbog toga što je procenjeno da CEKIT može preuzeti odgovornost za izlaženje časopisa, odlučeno je da se glavnom i odgovornom uredniku ne produži ugovor o radu. On nije razrešen dužnosti glavnog i odgovornog urednika, jer to CEKIT ne radi, već Skupština grada”, ističe Stamenković i poručuje:

“Časopis Razvitak će nastaviti da izlazi još mnogo, mnogo dugo i posle svih nas”.

Prvo izdanje ovog časopisa izašlo je daleke 1961. godine.

Dokumentarno beležeći savremena zbivanja, događaje bliže i dalje prošlosti, društveni i kulturni razvoj Timočke krajine, sociološka, istorijska, etnološka, arheološka i druga istraživanja, stvaralaštvo u svim oblastima, posebno u oblasti tradicionalne duhovne i materijalne kulture, “Razvitak” je postao svojevrsni izvornik i enciklopedija Timočke krajine.

Dodaj komentar