fbpx

CEKIT: Časopis „Razvitak“ nije ugašen i neće biti! (VIDEO)

Preporuka:

Danas slavimo osnivača srpske vladarske loze – dinastije Nemanjića

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Svetog Simeona Mirotočivog, čije je svetovno ime pre nego što se...

U prošloj godini broj inspekcijskih nadzora 3 puta manji u odnosu na 2018.

Na teritoriji Zaječarskog upravnog okruga u prethodnoj godini izvršeno je 3 puta manje inspekcijskih nadzora nego tokom 2018. Razlog...

Rukometašice Zaječara 1949 poražene od Bekamenta

Aranđelovačka ekipa Bekamenta savladala je "Amazonke" sa Timoka na utakmici odigranoj u hali pod Kraljevicom, rezultatom 33:22 u okviru...
- Reklama -

Poslednjih dana u pojedinim medijima i na društvenim mrežama govorilo se o daljoj sudbini časopisa Razvitak.

Razvitak je časopis koji se bavi društvenim pitanjima, kulturom i umetnošću. Izlazi više od pola veka, međutim poslednjih dana spekulisalo se o tome da li će 250. broj Razvitka ugledati svetlost dana.

Upravo zbog brojnih komentara vezanih za časopis, direktor Centra za kulturu i turizam „CEKIT“ Zoran Stamenković, održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je istakao da niko nema nameru, ali ni prava da časopis ugasi.

„Ničija namera nije, niti CEKIT-a, ni grada ni Gradske uprave da časopis koji traje 50 godina prestane da izlazi. Do promena će doći, ali definitivno Razvitak je časopis koji je izlazio i pre ove garniture vlasti i pre CEKIT-a i glavnih i odgovornih urednika, a izlaziće i posle nas. Niko od nas nema prava da ugasi jedan takav časopis, koji je i zaštitni znak našeg grada u književnom stvaralaštvu“, kaže Stamenković.

On objašnjava da je CEKIT, čim se reše pravni problemi oko glavnog i odgovorog urednika, spreman da preuzme odgovornost kada je reč o izlaženju Razvitka.

 

„Časopis Razvitak je oduvek bio u nadležnosti nekih od ustanova kulture, a danas tu brigu vodi Centar za kulturu i turizam. Skupština grada je imenovala glavnog i odgovornog urednika. Zbog pre svega štednje, ali i smanjenja broja zaposlenih i zbog toga što je procenjeno da CEKIT može preuzeti odgovornost za izlaženje časopisa, odlučeno je da se glavnom i odgovornom uredniku ne produži ugovor o radu. On nije razrešen dužnosti glavnog i odgovornog urednika, jer to CEKIT ne radi, već Skupština grada“, ističe Stamenković i poručuje:

„Časopis Razvitak će nastaviti da izlazi još mnogo, mnogo dugo i posle svih nas“.

Prvo izdanje ovog časopisa izašlo je daleke 1961. godine.

Dokumentarno beležeći savremena zbivanja, događaje bliže i dalje prošlosti, društveni i kulturni razvoj Timočke krajine, sociološka, istorijska, etnološka, arheološka i druga istraživanja, stvaralaštvo u svim oblastima, posebno u oblasti tradicionalne duhovne i materijalne kulture, „Razvitak“ je postao svojevrsni izvornik i enciklopedija Timočke krajine.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: