FOTO: gimza.edu.rs

Kako bi izgledalo biti osoba sa invaliditetom, ali i kako svoj invaliditet takve osobe prevazilaze glavni je cilj javne akcije pod nazivom „Pet minuta u tuđoj koži“ koju će 28. maja organizovati predstavnici Đačkog parlamenta zaječarske Gimnazije.

U dvorištu srednjoškolskog centra u Zaječaru učenici, ali i svi posetioci imaće priliku da učestvuju u aktivnostima poput trke u kolicima, slikanja bez korišćenja ruku, a moćiće i da odigraju odbojku i košarku sedeći.

Predstavnici Đačkog parlamenta zaječarske Gimnazije kažu da je ideja akcije da pokažu vršnjacima, ali i ostalim građanima šta znači biti osoba sa invaliditetom, ali i da posetioce upoznaju sa dobrim primerima kako oni koji invaliditet poseduju uspevaju da ga prevaziđu.

„Cilj nam je da podignemo svest o osobama sa invaliditetom i da ukažemo na to kako zgrade institucija i kulturnih ustanova nisu pristupačne za sve građane.

Smatramo da su solidarnost i razumevanje ključni za poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom i zato pozivamo sve zainteresovane građane da nam se pridruže i osete kako je to biti u „tuđoj koži“, kažu u Đačkom parlamentu.

Akcija će trajati u periodu od 8 do 10 sati i 40 minuta.

Javna akcija se realizuje u okviru projekta Perpetuum Mobile, koji finansira Zaječarska inicijativa, Fondacija iskorak i Nacionalna zadužbina za demokratiju.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here