Društvo Timočka krajina

Bor: U toku rekonstrukcija crkve u selu Luka

selo luka rekonstrukcija crkve
foto: bor.rs

U toku radovi na rekonstrukciji crkve u selu Luka, krov i fasada za novi, lepši izgled crkve Vaznesenje Gospodnje.

Rekonstrukcijom krova i fasade na verskom objektu u borskom selu Luka, meštani ovog sela do kraja godine dobiće potpuno novi izgled crkve. Na osnovu odobrenih finansijskih sredstava iz budžeta grada Bora za sufinansiranje projekata crkava i verskih objekata, počela je rekonstrukcija na crkvi Vaznesenje Gospodnje u selu Luka.

Gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić sa saradnicima je obišao radove. Tom prilikom istakao je da će Grad Bor nastaviti da pomaže razvoj crkvenih zajednica kao i do sada.

“U lepim vremenima u kojima se danas nalazi Bor, u vremenu razvoja i neke nove energije potrebno je više voditi računa o duhovnom miru i veri. Moramo živeti u rumevanju, miru i slozi”, poručio je Milikić.

Gradonačelnik je najavio i nove projekte u selima u kojima ne postoje verski objekti. Već naredne godine u Tandi i Bučju u planu je izgradnja crkava kako bi se pomoglo sveštenstvu da vrše liturgiju.

Crkva u Luki podignuta je davne 1935. godine. Proteklih godina završeni su unutrašnji radovi i podovi.

“Na taj način hram je osposobljen za sveto bogosluženje”, istakao je protojerej Radoje Mijović. On je dodao da se zahvaljujući značajnim sredstvima koje odvaja lokalna samouprava svake godine, može nastaviti sa daljom rekonstrukcijom verskih objekata.

Ukupno ove godine za rekonstrukciju hramova izdvojeno je blizu 6 miliona dinara, a samo za rekonstrukciju crkve Vaznesenja Gospodnjeg u selu Luka nešto više od 2 miliona dinara.

Radovi na obnovi se nastavljaju u selima Donja Bela Reka, Brestovcu i Slatini. Rok za završetak svih radova je 30. novembar ove godine.

ZaječarOnline/bor.rs/O.B.

Dodaj komentar