Društvo

BOLJA I PROFITABILNIJA POVRTARSKA PROIZVODNJA: Predavanje za povrtare u sklopu pomoći FAO organizacije (VIDEO)

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) u saradnji sa lokalnom samoupravom u selu Zvezdan danas je organizovala predavanje za povrtare.

Na skupu se govorilo o adaptaciji povrtarske proizvodnje na otvorenom polju i u plastenicima na klimatske promene, značaju navodnjavanja i đubrenja u povrtarstvu, isplativosti gajenja povrća.

„Klima je promenljiva kategorija i ona se menja stalno. U poslednjih 150 godina sa pojačanom industrijom uticaj čoveka na klimatske promene je mnogo veći i taj uticaj čoveka generalno utiče i na poljoprivrednu proizvodnju. Između ostalog povećava se i ljudska populacija, te je poljoprivredna proizvodnja sve potrebnija“, istakao je danas Đorđe Moravčević, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu.

On je dodao da trenutne temperature pogoduju povrtarskoj proizvodnji.

„Trenutni uslovi i vremenske prilike su apsolutno normalni. Proizvođači bi ovakvu godinu poželeli, jer imamo snežnih padavina, imaćemo zalihe vlage koje u ranijim godinama nije bilo i što se tiče povrtarske proizvodnje na otvorenom polju to je dobro. Jaki mrazevi omogućiće i prirodnu dezinfekciju, a sneg potrebnu vlagu“, dodao je Moravčević.

Jednodnevni seminar za povrtare deo je programa edukacije poljoprivrednih proizvođača koji finansira Evropska unija u okviru programa „Pomoć Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji“, a iz predpristupnih fondova IPA 2014.

„Ovo je jedan od retkih programa koji je doneo velike i značajne pomoći. Do sada je organizovano šest predavanja po oblastima. Danas govorimo o povrtarstvu i ja sam siguran da će svi prisutni imati priliku da čuju puno toga korisnog, kako bi omogućili što efikasniju, bolju i profitabilniju povrtarsku proizvodnju“, istakao je Srđan Nedeljković, pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu.

Poljoprivrednik iz Zvezdana, Miladin Janković, kaže da se povrtarstvom bavi preko 40 godina.

„Mnogim predavanjima sam prisustvovao i znače mi. Teško je u poljoprivredi, ali da se radi mora“, kaže Miladin.

Dušan Nikolić, poljoprivrednik iz Zaječara takođe ističe da su predavanje ove vrste itekako korisna.

„Povrtarstvom se bavim 20 godina. Uvek posećujem predavanja i uvek nešto novo saznam i čujem“, kaže Dušan.

Naredno predavanje planirano je za stočare i biće održano krajem februara ili početkom marta.

FAO je do sada obezbedio poljoprivredne pakete za više od 650 poljoprivrednika na teritoriji grada Zaječara, čija je vrednost veća od 120.000 evra.

Ovog proleća pomoć će dobiti 170 poljoprivrednih domaćinstava iz Zaječara.

Dodaj komentar