fbpx
Društvo Izdvajamo

Bezbednije i lepše dvorište zaječarske biblioteke (FOTO)

FOTO: zajecaronline.com

Uređenje dvorišta Matične biblioteke „Svetozar Marković“ u Zaječaru, počelo je danas. U prvoj fazi posečeni su jedna tuja i orah u dvorištu te ustanove. Druga faza počinje 9. septembra, a radovi će biti realizovani u okviru projekta „Izvođenje radova na tekućem održavanju Biblioteke“.

Bezbednost dece prilikom odlaska na Dečije odeljenje zaječarske biblioteke više se ne dovodi u pitanje. Orah koji je bio star i koji je narušavao bezbednost korisnika, uklonjen je. Takođe, u prvoj fazi posečena je i jedna tuja, a orezane su i grane drveća.

FOTO: zajecaronline.com

„Posekli smo jednu tuju, koja je bila tik uz lipu, i koja je počela da truli. Takođe, isekli smo i orah, koji je bio zaista u lošem stanju. Orah je fiziološki bio na kraju svog životnog ciklusa. Zbog toga orah je uklonjen iz tri razloga: prvi je bezbednost korisnika usluga, naročito dece, drugi razlog je što je orah isuviše blizu velike zgrade i već je narušio fundament biblioteke i treći razlog je njegova starost.

Biblioteka se obratila ustanovama, potražila mišljenja stručnih ljudi i tek kada je dobila saglasnost, krenulo se u realizaciju. Biće zasađeno novo drveće, a zasadićemo i nove biljke. Dvorište će imati noviji i lepši izgled“, istakao je Boban Đorđević, direktor Matične biblioteke „Svetozar Marković“ u Zaječaru.

FOTO: zajecaronline.com

Druga faza izvođenja radova počeće 9. septembra, kada će biti obnovljeni i toaleti u zgradi biblioteke, koji su u lošem stanju. Takođe, počeće se i sa građevinskim radovima, najavio je Đorđević.

„U drugoj fazi počeće građevinski radovi u dvorištu zaječarske biblioteke. Skloniće se betonske ploče i izvršićemo adaptaciju dvorišnog dela. Nešto ćemo morati da zadržimo, to su osmougaoni kraci koji se nalaze u biblioteci. Drugi deo faze podrazumeva da se rade i električarski i vodovodni radovi, na mokrim čvorovima, biće obnovljeni i toaleti“, dodao je Đorđević.

FOTO: zajecaronline.com

Radove na uređenju dvorišta zaječarske biblioteke izvodi JKP „Timok održavanje“ Zaječar. Radovi se izvode u okviru projekta „Izvođenje radova na tekućem održavanju Biblioteke“, koje je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja, Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš, Narodna biblioteka Srbije i Grad Zaječar. Vrednost radova je 2 800 000 dinara. Rok za završetak radova je 60 radnih dana.

Kako se izvode radovi u dvorištu zaječarske biblioteke, pogledajte u foto galeriji:

Dodaj komentar