fbpx
Društvo

Besplatno testiranje na HIV u zaječarskom Zavodu za javno zdravlje “Timok”

U Savetovalištu za dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje na HIV, u Zavodu za javno zdravlje “Timok” u Zaječaru, danas do 17 sati, građani se mogu besplatno testirati. Testiranje je jednostavno, nije bolno i ne oduzima mnogo vremena. Ove godine otkrivena 4 nova slučaja obolelih od AIDS-a u Timočkoj Krajini.

Na teritoriji Zaječarskog i Borskog okruga u periodu od 1988. godine kad je registrovan prvi slučaj oboljenja od AIDS-a do danas, registrovano je ukupno 59 osoba, a preminule su 22 osobe.U ovoj godini, do sredine novembra registrovane su 4 osobe obolele od AIDS-a.

U Srbiji trenutno živi 2.756 osoba kojima je dijagnostikovana HIV infekcija, podaci su Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”. Procenjuje se da je taj broj dva puta veći. U ovoj godini u periodu od januara do novembra otkriveno je 175 novodijagnostikovanih osoba inficiranih HIV-om, što predstavlja povećanje u odnosu na prošlu godinu, kada ih je bilo 130.

Od 1985. godine zaključno sa novembrom ove godine u Srbiji je registrovano 4.027 osoba inficiranih HIV-om, od kojih su 2.022 obolele od AIDS-a, dok je od ove bolesti prethodnih godina preminulo njih 1.150, pokazuju podaci.

Seksualni put prenosa HIV infekcije je dominantan i čini oko 89 odsto.

Među novodijagnostikovanim osobama bilo je osam puta više muškaraca nego žena. Od 55 obolelih od AIDS-a u ovoj godini u Srbiji, četiri puta je više muškaraca uzrasta od 19 do 77 godina, a od 16 osoba koje su preminule, 14 njih su muškarci.

Dodaj komentar