Društvo Izdvajamo

„Aptiv“ manija u Zaječaru: Počelo prijavljivanje za rad u novoj fabrici

FOTO: Facebook / Neli Nikolić
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Na stotine Zaječara koji su u potrazi za poslom došlo je ovog prepodneva u Gradsku upravu Zaječar kako bi predalo svoje radne biografije i bliže se informisalo o kompaniji „Aptiv“, načinu zaposlenja i uslovima rada. Zbog ograničenog broja mesta pojedini građani nisu mogli da prisustvuju prvom terminu razgovora, pa su prilikom ulaska u Gradsku upravu zamoljeni da dođu par sati kasnije.

U 11 sati u Velikoj sali Skupštine grada danas je organizovan dan „Otvorenih vrata“ kompanije „Aptiv“. Na stotine Zaječaraca u potrazi za poslom prisustvovalo je prvom razgovoru sa predstavnici ove irske kompanije, predalo je svoje radne biografije i upoznalo se sa uslovima rada.

Sve oni koji sa sobom nisu poneli CV na licu mesta mogli su da popune prijavu sa neophodnim ličnim podacima u kojoj je bilo neophodno navesti obrazovanje, stepen stručne spreme, radno iskustvo i dodatna znanja i veštine poput poznavanja jezika, završenih kurseva i rada na računaru.

Nikola Stokić, HR menadžer kompanije „Aptiv“ istakao je da za dobijanje posla u novoj fabrici u Zaječaru nije potrebno radno iskustvo, jer će za sve one koji budu odabrani biti organizovana višednevna obuka.

„Obuka onih koji prođu individualne razgovore trajaće šest dana i biće organizovana u Zaječaru. Ona će obuhvatati teorijski, plus praktični deo. U startu bi u Zaječaru trebalo da bude zaposleno oko 500 ljudi“, naveo je Stokić.

Prema njegovim rečima, prikupljanje radnih biografija trajaće do kraja februara, nakon čega bi fabrika trebalo da bude izgrađena za oko 90 dana.

Kako saznajemo, u fabrici „Aptiv“ radiće se 5 dana u nedelji u tri smene:

  1. smena: od 6h do 14 sati
  2. smena: od 14h do 22 sata
  3. smena: od 22h do 6 sati ujutru

Tokom radnog dana zaposleni će imati pravo na dve pauze: jednu od 20 minuta i drugu od 10 minuta. Subota će biti radna samo po potrebi kada će se vrednovati prekovremeni sati.

Na pitanje građana kolika bi bila plata u novo-otvorenoj fabrici u Zaječaru, predstavnici „Aptiv“-a rekli su da ona zavisi od više stvari.

„Zarada je individualna i zavisiti od svakog radnika ponaosob. Od toga koji stepen obrazovanja neko ima do toga u kom organizacionom delu radi.

Primera radi, u Novom Sadu najobičniji radnik sa najnižom stručnom spremom ima platu od 207 dinara po radnom satu, plus uvećanja na dnevnom nivou za topli obrok, na mesečnom za regres, a tu je i prekovremeni i noćni rad koji se dodatno plaća“, rekao je Stokić.

Prilikom sastanka je istaknuto i to da se ugovor prilikom zapošljavanja potpisuje sa fabrikom, a ne sa agencijom.

„Prvo se sklapa ugovor na određeno vreme, a kasnije se dobijaju ugovori na neodređeno. U Novom Sadu je trenutno preko oko 3.000 zaposlenih koji rade na neodređeno vreme, što je pokazatelj da kompanija brine o svojim radnicima i o njihovoj sigurnosti“, kazao je Stokić.

Za sve one koji će nakon izgradnje fabrike u Zaječaru u njoj biti i zaposleni imaće pravo na besplatan prevoz do posla i nazad. To će važiti i za ljude koji dolaze iz seoskih sredina, jer će kako je najavljeno iz Gradske uprave i dalje nastaviti da funkcioniše besplatan prigradski prevoz.

Početak obuke, kako je najavljeno, zavisiće od broja prikupljenih prijava i intervjua koji će biti obavljani u narednom periodu.

Podsećamo, „Dani otvorenih vrata“ u Zaječaru biće organizovani od 4. do 6. februara svakog od ova tri dana, u terminima od 11h, 13h, 15h, 17h, 19h.

Naredne nedelje, 10., 11. i 12. februara, u ponedeljak, utorak i sredu „Dani otvorenih vrata kompanije Aptiv“ biće organizovani i u Boru.

6 komentara

  • da li je prevara ili ne videce se vrlo brzo,mada gde je bosko umesan svasta je moguce…i sve mirise..odnosno smrdi…sam nastup predstavnika firme je ok..moramo priznati..ali nastup rubežića je vise nego smesan..on tvrdi da je prevoz skoro pa resen!! i da vec postoji !!! rubežiću, da li ti razlikujes (kao i tvoji predpostavljeni boško,bane sa polozenim pravosudnim ispitom,,cica lukić…i ostali),da li razlikujete GRADSKI PREVOZ od ORGANIZOVANOG PREVOZA ZA ODLAZAK I DOLAZAK SA POSLA ????? e pa razlika je ogromna megatrendovci !!!! zato ste i sve sporove oko putnih troskova izgubili..i zato ce te ih i gubiti !!! za to ljudi ne racunajte na to sve dok POSLODAVAC ne organizuje prevoz !!!! i još nesto…sada si BOŠKO NIČIĆU video koliko je mladih ostalo u zajecaru i koliko njih se javilo i otprilike koliko ce ih se javiti…kaoliko si ti unistio i opustosio GRAD ZAJEČAR !!!! oko 80-85 % zainteresovanih je bilo koji su imali preko 45 godina starosti…pa ti sada vidi u cemu je tragedija tvoje vladavine !!! sada je prilika da zaposlis tu svoju cerku,zenu i bivsu i sadasnju,bane svoju zenu pa i decu,marina svoju moajku i setri..i tetki i tecu..i babe i dede.,. golubovici svi u novu firmu !!!!! sram vas bilo za sve sto ste uradili ovom gradu !!! ali vratice vam se ,,,,,

    • Слажем се са Вашим коментаром са примедбом да се превара већ види смешан насуп продавца тепиха и стаза је плеоназам.. Колико је прварантских фирми у Новом Саду и колико их је у власништву избеглица ?

  • Strasno je 😯 raditi u takvoj firmi….bez kamera( ne odgovaraju za obijanje vasih ormarica tj . Kradju vasih licnih ili materijalnih stvari ) i gde svako od pretpostavljenih moze sve ( vika,dreka,vredjanje itd ) Gde je firma u rodbinskom svojstvu ( svi su neki rod,kumovi,prijatelji itd ) gde ne vredi diploma,gde lece kompleks nize vrednosti,gde mozete ili ( sami odlucite zbog svoje phihe ) dati-dobiti otkaz…Dobijete resenje za stalno koje je bezvredno jer cete u medjuvremenu dobiti otkaz ili ga sami dati.

Dodaj komentar