Društvo

Anketa: Pitali smo Zaječarce kako ocenjuju rad lokalne vlasti u 2021. godini

Foto: Pixabay

Prethodna godina bila je puna turbulencija, novih odluka i nezadovoljnih građana. Ušli smo u novu, nadamo se bolju godinu, ali nam ostaje da makar jednom rezimiramo život Zaječaraca u 2021. godini. U razgovoru sa našim sugrađanima, želeli smo da čujemo kako to oni ocenjuju rad lokalne samouprave u prethnodnih 12 meseci, kao i šta smatraju bitnim, a nepomenutim, u ovoj godini.

Kao i uvek odgovori su bili različiti, ali većina Zaječaraca nije bila najzadovoljnija odlukama, prvenstveno onom koja se tiče porodilja. To možemo pridodati ,,svežini“ odluke ali i upečatljivosti i ,,pogađanju“ osetljive grupe društva. Odluka o porodiljama je vrlo brzo promenjena, ali majke su zlopamtila kada se ,,udari“ na njihov porod, pa su zato one i bile najglasnije prilikom anketiranja.

Pre nego što vam pokažemo kakvi su to stavovi Zaječaraca, valja se prisetiti svih većih odluka koje je lokalna samouprava donela u toku ove godine:

  • U roku od samo desetak dana, Grad Zaječar najpre je ukinuo, a zatim vratio naknade porodijama za  prvorođeno i drugorođeno dete. Prvobitnom odlukom ta novčana davanja potpuno su ukinuta, da bi samo 2 dana kasnje, Gradsko veće poništilo svoju odluku zbog “grube tehničke greške”, a nova odluka usvojena je na današnjoj sednici Skupštine.
  • U školskoj 2021/2022. godini iz sredstava budžeta grada Zaječara, stipendiraće se, od druge godine studija, studenti visokoškolskih ustanova, osnovnih akademskih studija čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije, koji imaju prebivalište na teritoriji grada Zaječara i koji su prvi put upisali zimski semestar odgovarajuće godine studija.
  • Grad Zaječar prodaje poslovni prostor – deo poslovne zgrade u strogom centru grada na katastarskoj parceli broj 9664/10 KO Zaječar, u ulici Trg Oslobođenja broj 5, površine 78 kvadratnih metara po ceni od samo 31.827 EUR. Prodaja se vrši neposrednom pogodbom, a stručnjaci za tržište nekretnina tvrde da je celokupnim postupanjem i nerezonskim odlukama, vezanim za ovaj slučaj, grad Zaječar oštećen za više desetina hiljada eura, a privatnom licu – kupcu, omogućeno da za relativno mali novac dođe do izuzetno vrednog poslovnog objekta u samom centru grada, čija se ukupna vrednost procenjuje na preko 150.000 eura.
  • Na održanoj sednici Skupštine grada Zaječara odbornici su većinom glasova zvanično odlučili da će se Dan grada Zaječara odsad obeležavati 6. oktobra.
  • Budžet grada Zaječara naredne godine biće 2.040.227.000 dinara. Projektovani budžet za 2021. godinu bio je 2,48 milijarde dinara, a nakon 2 rebalansa doveden je do cifre od 2.530.961.000 dinara. Dakle, planirani budžet za 2022. godinu je za pola milijarde dinara manji u odnosu na budžet u tekućoj godini.
  • Na održanoj sednici Skupštine grada Zaječara odbornici su većinom glasova odlučili da nakon isteka mandata dosadašnje direktorke Maje Živić, mesto direktora Muzeja pripadne Vujadinu Miloševiću.
  • Cena grejanja u Zaječaru za grejnu sezonu 2021/2022. Povećana, pa ubrzo vraćena.
  •  Organizovan „Novogodišnji bazar” i doček Nove godine na prostoru gradskog Trga oslobođenja u Zaječaru.

Navedene odluke bile su najupečatljivije našim sagovornicima, pa su u tom maniru i davali svoja mišljenja.

,,Ova odluka o porodiljama mi je bila katastrofalna. Uzimaju nam hleb iz usta, pa nam posle vraćaju. Navodno su pogrešili. Ko zna ko to diktira tako. Imam dvoje odrasle dece ali sam kao majka bila pogođena kada sam čula. Ma sramota”, bilo je mišljenje jedne naše sagovornice.

,,Nisam nešto posebno pratila odluke, ali moram da kažem da smo mi poljoprivrednici potpuno zapostavljeni. Više ulažemo nego što dobijamo.”

,,Odluke lokala su neracionalne. Možda nadalje treba insistirati na razvoj preduzetništva, poljoprivrede I turizma. Tačnije, da se novčano pomogne pojedincima. Mnogo odluka još mora da se donese”, bilo je jedno od mišljenja.

,,Morao bih da razmislim ali definitivno ima nebrojano mnogo pogrešnih odluka koje se naravno moraju izglasati od strane vladajuće stranke. Eto, to mi najviše smeta. Zna se da moraju da izglasaju, a žalosno je to što najmanje polovina njih ne zna ni za šta glasa”, mišljenje je sagovornika koji je ostao anoniman.

,,Smatram da nam Nova godina nije bila potreba. Eto, vidite koliko je sada zaraženih, a taman je spalo ispod 1000. Šta ćemo, kako oni kažu, tako”, za naše novine rekla je jedna baka.

Sumirajući izjave svih anketiranih, možemo zaključiti da narod u Zaječaru nije oduševljen donetim odlukama i da smatra da su sela zapostavljena, a I oni kao građani Zaječara.
Dato je igara, a hleba još uvek ni na vidiku!

Dodaj komentar