Društvo

Zbog velikog interesovanja film „Zaboravljeno vreme„ i 30. juna u zaječarskom pozorištu

U okviru pratećih manifestacija 52. Zaječarske Gitarijade u sali Narodnog pozorišta Timočke Krajine “Zoran Radmilović” kasno sinoć  prikazan je celovečernji dokumentarni film „Zarobljeno vreme“ scenariste i reditelja Milana Nikodijevića.

Ovaj izvanredan jugo-nostalgičan film govori o novinaru i rok kritičaru Petru Peci Popoviću, ovogodišnjem rokonačelniku 52. Gitarijade, koji obilazi muzičare na prostoru nekadašnje Jugoslavije koji su stvarali u godinama kada je rokenrol bio važan.

Prikazani su njegovi razgovori sa graditeljima jugoslovenske rok scene: Kornelijem Kovačem, Goranom Bregovićem, Žikom Jelićem,grupama Indeksi, Smak, Tajm, Sašom  Lošićem, Vlatkom Stefanovskim, Losipom Lisac, Bajagom,Džibonijem i drugima. Film je dobitnik vise nagrada na festivalima dokumentarnog filma.

Stariji poštovaoci rok i pop muzike Pecu Popovića pamte po kultnoj emisiji Radio Beograda „Veče uz radio“, ali i kao jednog od osnivača i urednika čuvenog muzičkog časopisa „Džuboks“, što je takođe prikazano u ovom dokumentarcu.

U razgovoru sa publikom  posle projekcije filma, Popović je podsetio da je 1978 godine bio predsednik žirija na Gitarijadi koja je održana u Domu vojske, i da je uprkos protivljenju nekih članova žirija najviše doprineo da  pobedi tada anonimna niška grupa „Galija“.

Peca Popović je naglasio da je dobro što je „Zaječarska gitarijada“ očuvana do danas i da je treba negovati jer se uklapa u projekat Ministarstva kulture i informisanja o decentralizaciji kulture u Srbiji.Naglasio je da je muzički turizam veoma unosna grana u Evropi, kao i da zaječarska rok manifestacija treba da postane nosilac tog oblika turizma u ovom delu države, koji može da privuče publiku ne samo iz Srbije , već i iz Bugarske .

Zbog velikog interesovanja publike film „Zaboravljeno vreme„ biće prikazan i u subotu 30. juna od 18 časova u Narodnom pozorištu Timočke Krajine „Zoran Radmilović“.

Ulaz je besplatan.

Dodaj komentar