Izdvajamo Kultura

29. „Zoranovi dani“: Najbolji glumac Boris Isaković, nagrada za vizuelni identitet predstavi „Ružni, prljavi, zli“

FOTO: zajecaronline.com

Prema oceni žirija, najbolji glumac 29. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“ u Zaječaru je Boris Isaković. Najbolja predstava po izboru publike „1789“ Narodnog pozorišta Niš, a nagrada za vizuelni identitet „Krstomir Milovanović“ dodeljena je predstavi „Ružni, prljavi, zli“ Beogradskog dramskog pozorišta. Najbolja predstava na Festivalu malih formi je „Dr Feler“ u izvođenju Dragana Bože Marjanovića.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Žiri 29. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“ u sastavu: dr Miroslav Radonjić, predsednik; Enver Petrovci, član i dr Duško Ljuština, član; većinom glasova doneo je odluku da nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na Festivalu dodeli Borisu Isakoviću za ulogu Gospodina R. u predstavi „Zašto je poludeo gospodin R?“, po tekstu Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera, u režiji Boba Jelčića i produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Beograd.

U obrazloženju žirija se kaže: „Svedenim glumačkim postupkom, suptilnom psihologizacijom, promišljenom karakterizacijom i odmerenim, preciznim i nenametljivim scenskim pokretom i gestikulacijom, Boris Isaković suvereno je i efektno oživeo kompleksni lik Gospodina R“.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Žiri u istom sastavu doneo je jednoglasnu odluku da Nagradu za vizuelni identitet dodeli predstavi „Ružni, prljavi, zli“ Beogradskog dramskog pozorišta.

„Scenografija Aleksandra Denića i kostimi Bjanke Adžić Ursulov na funkcionalan način otelotvorili su autentičnu atmosferu predstave „Ružni, prljavi, zli“ i izuzetno doprineli osobenoj ekspresivnosti i duhovitosti ostvarenja Beogradskog dramskog pozorišta“, navodi se u obrazloženju žirija.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Nagradu publike, prosečnom ocenom 9,24 dobila je predstava „1789“ Narodnog pozorišta Niš, autora i reditelja Hadija Kurića.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

GLASOVI PUBLIКE

1. „1789“, Narodno pozorište Niš – 9,24

2. „Ružni, prljavi, zli“, Beogradsko dramsko pozorište – 9,08

3. „Zašto je poludeo gospodin R?“, Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd – 8,90

4. „Smederevo 1941“, Srpsko narodno pozorište, Novi Sad – 8,6

5. „Ovaj će biti drugačiji“, Atelje 212, Beograd – 8,43

6. „Žene iz Troje“, Narodno pozorište Timočke Кrajine „Zoran Radmilović“, Zaječar, Narodno pozorište Priština – 7,89

7. „Кomedija ometena u razvoju“, Gradsko pozorište „Semberija“, Bijeljina, Republika Srpska – 6,93

Najbolja predstava 3. Festivala malih pozorišnih formi je „Doktor Feler“ u izvođenju Dragana Bože Marjanovića, kako po izboru stručnog žirija tako i po izboru publike.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Stručni žiri 3. Festivala malih pozorišnih formi, u sastavu: Ivan Bekjarev, predsednik, Nenad Novaković, član i Spasoje Ž. Milovanović, član doneo je odluku da nagradu za najbolju predstavu dodeli monodrami „Dr Feler“ u izvođenju Dragana Bože Marjanovića.

„Predstava na najbolji mogući način komunicira sa publikom i pokazuje svu raskoš kako glumačke izvedbe Dragana Bože Marjanovića, tako i monodrame kao dramske forme.“

Žiri u istom sastavu doneo je i odluku da Specijalnu nagradu dodeli Eciji Ojdanić za ulogu Vlajne u predstavi „Vla-vla-Vlajland cabaret“, autora i reditelja Ivana Lela Lema.

Ecija Ojdanić, glumica; FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

„Gospođa Ecija i Ivan Leo Lemo opravdali su činjenicu da su pozorište i pozorišna umetnost prostori vanredno slobodne misli.“

„Doktor Feler“ je i po izboru publike najbolja predstava na Festivalu malih formi.

GLASOVI PUBLIKE

1. „Dr Feler“, Agencija Marmades, Leskovac – 9,75

2. „Bliži nebu“, Narodno pozorište Timočke Кrajine „Zoran Radmilović“, Zaječar– 9,53

3. „Vla Vla Vlajlend“, Кazalište Moruzgva Zagreb – 9,40

4. „Čučuk Stana“, Narodno pozorište Timočke Кrajine „Zoran Radmilović“, Zaječar – 9,29

5. „Život je loto“ , Monika Romić – 8,8

6. „Nadežda Petrović auto portret u množini“, Dragana Jovanović –– 8,3

Nagrade će dobitnicima biti uručene večeras u 20 sati, u zaječarskom teatru, a potom će u čast nagrađenih biti izvedena premijera predstave Narodnog pozorišta Timočke Кrajine „Zoran Radmilović“ „Kazabalkan“ koju je po motivima teksta Gorana Stefanovskog dramaturški obradio i režirao Irfan Mensur.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Izvor: NPTK CK “Zoran Radmilović” Zaječar

Dodaj komentar