fbpx
BuyBitcoinswithDebitCard
Društvo Izdvajamo

VIDEO PODCAST: Kako do švedskog standarda u zaječarskoj Gimnaziji?

Video podcast, novi je digitalni format koji postaje sve popularniji u svetu ali i kod nas. Prateći trendove u digitalnoj industriji, portal “Zaječar online” pokreće ovu novu formu sa željom da Zaječarcima ponudimo novi sadržaj na kvalitetniji način.

Najave događaja, prezentacija pojedinačnih, ali i grupnih uspeha, nove ideje, planovi, ciljevi… sve je to moguće promovisati kroz kroz ovaj novi digitalni format portala “Zaječar Online”.

Prvi video podcast posvetili smo trećoj najstarijoj Gimnaziji u Srbiji, odmah posle Karlovačke i Kragujevačke. Reč je o zaječarskoj Gimnaziji koja postoji punih 180 godina. O ovoj srednjoj školi, sistemu obrazovanja, načinu učenja, ali i svim aktivnostima i mogućnostima koje ona nudi u prvom video podcastu razgovarali smo sa profesorkom sociologije, Draganom Gagom Rašić.

Od nje smo pokušali da saznamo kako se nekolicina nastavnika, među kojima je i ona bila, provelo u Švedskoj gde su boravili od 19. do 26. maja. Kakav je sistem školstva u toj zemlji i može li naša Gimnazija bar u nekim segmentima postići švedski standard.

Razmena iskustva bila je od izuzetnog značaja, a neke od programa, kako ističu, pokušaće da primene i u zaječarskoj Gimnaziji.

Pogledajte naš prvi video podcast i ostavite vaše utiske u komentarima… Šta bi ste voleli da gledate, koga bi ste voleli da pokušamo da dovedemo u goste? Dajte svoje predloge i sugestije ali i primedbe ukoliko ih ima!

8 komentara

 • Pogresno – Karlivac u to creme nije bio deo Srbije tako da je zajecarska druga gimnazija osnovana u Knezevini Srbiji. Takodje je netacan podataka da traje 180 godina jer se izkljucivo racuna NEPREKUDNO postojanje. Krajem 1970tih zajecarska gimnazija je prestala da postoji zbog reforme srednjeg skolstva jednog marginalnog Hrvata – Stipe Mesica koji ukida I veliku maturu I stvara sistem neobrazovanih srednjoskolaca koji traje I danas.
  Najvazniji podatak je da je Gimnazija u Zajecaru vise od jednog veka bila u svojoj sopstvenoj zgradi, u centru grada, elegantna I ugledan – danasnja zgrada Osnovne skole Ljuba Nesic. Nakon preseljenja u centar srednjih obrazovnih skola prvobitna zajecarska Gimnazija gubi status I ugled dok je danasnja Gimnazija ispod svakog standarda koju je ova cenjena obrazovna ustanova imala, kako u zgradi, tako u profesorskim profilima I napokon nastavnom programu u kome recimo nema latinskog jezika kao obaveznog za gimnazijalce. Vrlo pogresno izvrstavate.

 • Stipe Suvar ukinuo gimnazije u Srbiji, dok je Karlivac grad u Hrvatskoj bio u to vreme porobljeni deo kolonoje Austro-Ugarske te I tu laznu po vama najstariju gimnaziju u Srbiji ? osnovali su germani za potrebe svojih namesnika I obrazovanja njihove dece a ne slobodni slovenski narod kao sto je bio slucaj sa osnivanjem kragujevacke gimnazije, prve osnovane u Srbiji. Papir trpi sve pa tako I neznanje koje imate I granice koje ne postujete, kako ugovorne tako I drzavne.

 • Sremski Karlovci takodje nisu bili deo Srbije u prvoj polovinu XIX veka te karlovacka gimnazija (MALO slovo karlovacka kao I kragujevacka ) u Sremskim Karlovcima je takodje Austro-Ugarska tvorevina I kao takva ne moze biti najstarija u Srbiji jer je nije osnovala drzava Srbija !

 • Dozvolite mi da odmah na datom primeru potvrdim svoje tvrdnje o niskom nastavnom kadru profesora zajecarske – danasnje Gimnazije posto je program obrazovanja i zgrada u kojoj je danas Gimnazija oba vidljiva i propala.

  Profesorka koja ovde izlaze bi u svakom ozbiljnom obrazovnom sistemu dobila odmah otkaz sto se pojavljuje u mini haljini i golih rukava dok profesionalno radi i predstavlja Gimnaziju. Takodje visak nakita i to prostog je stavlja u red vizualno neprimernih zena i poslednje sto bi svaki roditelj zeleo je da jedna ovakva figura, kvazi-profesorke bude neko ko obrazuje mlade buduce akademske narastaje. Moral obrazovanja je nula i to ova zena koja izgleda sve samo ne kao profesorka pokazuje. Uputite je u reality show.

 • A gde je moj komentar od juce kako je profesorka krajnje neprikladno obucena – mini haljina + bez rukava i dodatno jeftine “djindjuve” nakicenost. Da li ide na plazu ? Ili je poslovan osoba ? Ona da obrazuje mladi narastaj i svi ostali profesori koji nemaju odevnu moralnu normu ?

  Pa ni u sudu se ne moze ovako uci ni do pisarnice a kamoli medju decacima od 15-19 godina. Kodeks oblacenja je osnovna norma civilizovanosti.

  Ovo nije obrazovni kadar i spremna je za reality show zvan propad Srbije. A Svedska i nije poznata po nekom skolstvu nego vise po islamizaciji. Svako vidjeniji iz Svedske salje decu u inostranstvo na obrazovanje.

Dodaj komentar