Društvo

Zaječarska opozicija u žiži interesovanja beogradskih medija

Nakon završenih lokalnih izbora u Zaječaru, beogradski mediji pokazali su veliko interesovanje za naš grad i razgovore sa liderima opozicionih opcija, koje su ostvarenim rezultatima pokazale da je Zaječar zaista „opozicioni grad“ i da Srpska napredna stranka nema željenu podršku i pored ogromnog utrošenog novca i dolazaka ministara u grad. Nenad Ristović i Dragana Rašić, lideri dve opozicione liste sa najvećim brojem osvojenih glasova, dospeli su u žižu javnosti i zavredili interesovanje medija iz našeg glavnog grada.

Nosliac liste Grupe građana „Pobeda – Dr Nenad Ristović“ tako je gostovao u dve emisije na televiziji N1, gde je govorio o samim lokalnim izborima i razlozima uspeha opozicije.

Na pitanje da li može da se desi da uđe u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom, odgovara pitanjem:  „Zašto bih radio tako nešto, za šta mi građani nisu dali mandat“?

foto: youtube.com / N1/ printscreen

„Ovi koji su sprovodili vlast u gradu, krijući se iza Srpske napredne stranke (SNS), moraju da odu. Nećemo iživljavanje, samovolju i gradonačelnika koji želi da je sudija i kadija“, rekao je za TV N1 Ristović, javnosti poznat jer je predsedniku Srbije Aleksandaru Vučiću vratio medalju dodeljenu za borbu protiv epidemije korona virusa.

Objasnio je da su do izbora u nedelju, u Zaječaru „dve grupacije“ imale 36 mandata u gradskoj skupštini, od ukupno 50: SNS i pokret sadašnjeg gradonačelnika Boška Ničića koji je pristupio stranci Vučića brzo posle prošlih lokalnih izbora iako je na njima pobedio.

„Oni su sad zajedno osvojili 43,19 odsto glasova, ili 24 mandata, dakle mnogo manje nego što su imali, a lista grupe gradjana s mojim imenom 28,8 odsto glasova, ili 16 mandata“, rekao je Ristović navodeći da „s takvim ljudima nema saradnje“, odnosno koalicije.

Govoreći o „funkcionerskoj kampanji“, naveo je se prethodne četiri godine „ništa nije radilo“, dok je pred izbore osam ministara došlo u Zaječar, kao i premijerka Ana Brnabić i predsednik Vučić, i da su u poslednjih mesec i po počeli radovi po selima, ali „tako loše, da bolje i da nisu počeli“.

Na pitanje šta bi savetovao opoziciji za predstojeće lokalne izbore u Beogradu, rekao je da su gradjani Zaječara gledali i razmišljali o tome ko će ih voditi u gradu.

„Ja sam običan čovek iz male sredine koji samo teži da onaj pricip koji primenjuje u svome poslu pomoći čoveku, primenjuje u ovom delu gde se bavim socijalnom, komunalnom politikom. Ja ne bih uspeo da nema gradjana koji veruju meni i drugima s kojima sam na listi“, rekao je Ristović.

Objasio je da gradjani Zaječara žele radna mesta, ulaganje u poljoprivredu kako bi mladi ostali na selu, uslove za razvoj male privrede.

Pored Ristovića, gost televizije N1 bila je i Dragana Rašić, nosilac izborne liste Platforme za Zaječar „Možemo bolje“ koja je osvojila 4 odbornička mandata.

Ona je lokalne izbore u Zaječaru opisala kao „veoma neuobičajene“, a izborni dan kao vrlo naporan i napet.

foto: youtube.com/ N1/ printscreen

„Bili smo svedoci toga da je jako veliki broj aktivista Srpske napredne stranke boravio u našem gradu, krstarili su Zaječarom sa nečim nalik na biračke spiskove, zvonili ljudima na vrata, tačno znali ko gde živi i beležili ko je izašao na izbore, a ko ne. To je nešto što je ozbiljno uznemiravalo naše sugrađane, koji su se u velikom broju otvoreno i suprotstavljali tome pitanjima „ko ste vi, odakle vam naši podaci i odakle znate gde živimo?“. To je nešto što je vrlo bitno napomenuti. Pored toga, mnogi aktivisti bili su i u neposrednoj blizini biračkih mesta, a građani su nam javljali da se dešavala i kupovina glasova“, istakla je Rašić.

Rašić je dodala da očekuje da će vlast oformiti Srpska napredna stranka sa svojim republičkim koalicionim partnerom, Socijalističkom partijom Srbije.

„Verujem da će zajedno oformiti tesnu većinu. Međutim, sumnjam da su zadovoljni postignutim, jer znate da uvek najavljuju pompezne rezultate i više od 50% podrške građana. Videli ste ko je sve prodefilovao kroz grad pred izbore, veliki novac, veliki resursi su uloženi u kampanju, a koliko im se isplatilo, nisam sigurna. Nama ostaje opoziciona borba, nadam se da ćemo se udružiti sa GG „Zaokret“ ili GG „dr Dejan Krstić“ kako bismo oformili odborničku grupu i imali svoje ljude u odborima. Vrlo je važno ponašati se u skladu sa potrebama građana, a čini mi se da su Zaječarci u prehdonom i ovom izbornom procesu dokazali da su definitivno opoziciono nastrojeni. Naša opoziciona priča se nastavlja“, rekla je Rašić.

Ona je istakla i da će u narednim danima situacija na temu postizbornih koalicija biti jasnija, a da je jedino sigurno da oni svoje delovanje nastavljaju kao opozicija.

Dodaj komentar