fbpx
Društvo

Turistička ponuda Timočkog regiona na jednom mestu

U Zaječaru je danas zvanično  održana prеzеntacija Projеkta rеgionalnog razvoja turističkе infrastrukturе i turističkih potеncijala Timočkе Krajinе. Prema rečima advokata Željka Ristića, jednog od partnera na pomenutom projektu, projekat će pomoći da opštine i gradovi iz čitavog regiona prošire i objedine svoje turističke proizvode, ali i da naprave i promovišu zajedničku ponudu koja bi bila konkretna na domaćem i inostranom tržištu.

„Pomenuti projekat jedinstven je u čitavoj Srbiji, a Timočki region izabran je sa ciljem, jer ima mnogo toga da ponudi, kako našim domaćim tako i inostranim gostima“, naglasio je advokat Željko Ristić.

„Ovde se ne radi o tome da ćemo se baviti razvojem pojedinačnih turističkih kapaciteta u pojedinačnim gradovima, već da bi ovaj projekat mogao da dobije svoju punu realizaciju on podrazumeva da u njemu učestvuje više gradova, više opština i samim tim onda možemo pisati za nekakva podsticajna sredstva, za nepovratna sredstva Evropske unije i vršiti pristup investitorima koji već prepoznaju turističke kapacitete ovog kraja“, istakao je Ristić.

Projekat finansira Evropska Unija, a u narednom periodu sprovodiće projektni tim koji čine tim PricewatwerhouseCoopers Srbija, advokatska kancelarija Ristić i Grad Zaječar.

PricewatwerhouseCoopers Srbija je, prema Ristićevim rečima, najveća svetska konsultantska kuća koja posluje u više od 158 zemalja sveta.

„Ova prezentacija treba da stavi do znanja svim zainteresovanima da je to nešto što će se oslanjati na grantove, na pomoć Evropske Unije za razvoj i koja je oslonjena na potpuno novi koncept turističkog razvoja koji u 2018. i 2019. doživljava svoj procvat u Evropskoj uniji, a to je regionalizacija“, kaže Ristić.

Ristić navodi da će se ovaj projekat od ostalih razlikovati, jer će u njegovoj realizaciji konsultanti učestvovati od početka do kraja.

„Zamišljeno je da tim koji je učestvovao u izradi projekta, učestvuje i u dovođenju investitora, kao i u izgradnji turističkih kapaciteta i turističke infrastrukture.

Za sada imamo jedan takav model projekta. Reč je o projektu „Rimski limes“ koji podrazumeva da se razvijaju granice nekadašnjeg Rimskog carstva, od Slovenije, Hrvatske i Srbije ka Bugarskoj i Ruminiji“, rekao je Ristić.

Projektne aktivnosti svih opština i gradova Timočke krajine biće promovisane radi privlačenja većeg broja turista, produžavanje njihovog boravka u regionu i povećanja prihoda u ovoj industrijskoj grani.

1 komentar

  • Na prvom mestu turističke ponude da bude rodna kuća Boška Ničića u selu Braćevac odnosno ruševine koje su ostale.

Dodaj komentar