fbpx

Svečana Bogojavljanska litija u Zaječaru kretala se do Popove plaže (VIDEO)

Preporuka:

Narodna verovanja na Sretenje

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas, 15. februara slave Sretenje Gospodnje, praznik posvećen unošenju Isusa Hrista u hram. Sretenje Gospodnje...

Srbija danas slavi Sretenje i dva događaja koja su promenila tok naše istorije

Srbija danas i sutra obeležava Sretenje - Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je počeo...

Pomozite da mali Bogdan iz Zaječara nastavi lečenje

Nema te osobe koja bi ostala ravnodušna na pesmu "Mi smo deca neba Oca nebeskog" koju je mali Bogdan...
- Reklama -

Svetom Arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru danas je počelo svečano obeležavanje Bogojavljenja, praznika jednog od 15 najvećih hrišćanskih praznika kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan.

Nakon prazničnog jutrenja otpočela je i Svečana gradska litija kojoj su osim sveštenstva Timočke eparhije, prisustvovali i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, predstavnici Gradske uprave, Policijske uprave Zaječara, vojske i mnogobrojni vernici.

Svečana litija kretala se trasom od Saborne crkve kroz centar grada, ulicom Nikole Pašića i Generala Gambete do Popove plaže, gde je organizovan program povodom 8. plivanja za Časni krst.

Kako je Bogojavljenje hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: „Ovo je sin moj i njega poslušajte“, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić simbolično je pustio belog goluba, nakon čega je 251 učesnik celivao krst i plivalo u reci Timok.

Plivali su 30 metra, što simbolizuje broj godina kada je kršten Isus Hrist.

https://web.facebook.com/zajecaronline/videos/489015988422765/

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: