fbpx
Društvo

Svečana Bogojavljanska litija u Zaječaru kretala se do Popove plaže (VIDEO)

Svetom Arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru danas je počelo svečano obeležavanje Bogojavljenja, praznika jednog od 15 najvećih hrišćanskih praznika kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan.

Nakon prazničnog jutrenja otpočela je i Svečana gradska litija kojoj su osim sveštenstva Timočke eparhije, prisustvovali i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, predstavnici Gradske uprave, Policijske uprave Zaječara, vojske i mnogobrojni vernici.

Svečana litija kretala se trasom od Saborne crkve kroz centar grada, ulicom Nikole Pašića i Generala Gambete do Popove plaže, gde je organizovan program povodom 8. plivanja za Časni krst.

Kako je Bogojavljenje hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: „Ovo je sin moj i njega poslušajte“, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić simbolično je pustio belog goluba, nakon čega je 251 učesnik celivao krst i plivalo u reci Timok.

Plivali su 30 metra, što simbolizuje broj godina kada je kršten Isus Hrist.

UŽIVO!Svečana Bogojavljenska litija od Saborne crkve kroz centar Zaječara do Popove plaže

Gepostet von Zaječar Online am Sonntag, 19. Januar 2020

Dodaj komentar