fbpx

Srednjoškolcima predstavljen vodič kroz život u Evropskoj Uniji

Preporuka:

Gimnazijalci otputovali u Istanbul

Put Istanbula je juče, 18. februara krenula je grupa od 16 učenika, sa dve profesorke iz zaječarske Gimnazije. Oni...

Projekcije filmova u Centru za kulturu u Kotlujevcu

Nakon niza filmova koji su prikazivani krajem januara, Zaječarce očekuju 3 nove filmske projekcije za vikend. Program:"Frka"22. februar od 16:00hOtkako...

Negovanje srpsko-ruskih odnosa u Istorijskom arhivu

Istorijski arhiv "Timočka krajina" Zaječar i Centar ruskog geografskog društva u Srbiji priređuju kulturni program posvećen rusko-srpskim odnosima. U okviru...
- Reklama -

U Matičnoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Zaječaru održana je prezentacija jubilarnog desetog izdanja „Evropskog dnevnika“ za učenike i profesore srednjih škola.

Publikacija „Evropski dnevnik 2019/2020“, čije je ovo deseto izdanje, pokriva širok spektar informacija o Evropskoj uniji, njenim vrednostima, institucijama, a poseban deo posvećen je odnosu Srbije i EU.

Prema rečima Dragana Rašić profesorke sociologije i građanskog vaspitanja, Evropski dnevnik je svojevrstan vodič za srednjoškolce kroz život u Evropskoj uniji, njene institucije, specifičnosti zemalja članica i odnose EU i Srbije.

„Evropska unija u saradnji sa Vladom Srbije i Ministarsvom prosvete izdaje Evropski dnevnik koji je namenjen učenicima srednjih škola. Ja kao nastavnik ovaj dnevnik koristim u nastavi pre svega kada govorimo o građanskom vaspitanju i mogu da kažem da je izuzetno važan segment jer govori o Evrposkoj uniji i o tome kako je nastala, ko su članice zemlje, a s druge strane ruši malo te stereotipe i predrasude koje mi imamo kao narod prema Evropskoj uniji i na neki način mlade oblikuje kao buduće građane Evropske unije, jer svakako jeste cilj da se jednog dana i Srbija pridruži zajednici ujedinjene Evrope“, istakla je Rašić.

Ove godine su uvedena i dva vodiča kroz Evropski dnevnik, a to su Marko i Ana koji su srednjoškolci i koji govore o najvažnijim segmentima vezanim za Evropu.

„Ove godine su predstavili i svaku zemlju članicu Evropske unije unutar Evropskog dnevnika gde su osim onih geografskih podataka o samoj zemlji govorili i o nekim njenim osobenostima tako da ove godine učenici imaju priliku da se upoznaju sa svim zemljama Evropske unije, samim procesom ulaska, gde je danas mesto Srbije u procesu pridruživanja i dokle smo stigli“, naglasila je Rašić.

Gimnazijalac Nikola Trajković učestvuje u Erazmus plus projektima i vršnjacima je preneo svoja iskustva.

„2018. godine vodio sam kao asistent koordinator jedan projekat u „Dečijem centru“ o borbi ptrotiv korupcije. Projekat se odnosio na mlade iz Zaječara i Varaždina i zajedno smo proveli 10 dana u Donjem Milanovcu. Bilo je ovo neverovatno iskustvo. Mnogo toga smo naučili zajedno u grupi pre svega šta je inkluzija. Tako da su to bili neki neočekivani aspekti neformalnog učenja  koje smo stekli tokom celog programa“, rekao je Trajković.

Erazmus plus program je  najveći program za mlade koji je nama dostupan. Početkom prošle godine Srbija je postala redovna članica ovog programa i otvorene su mnogo veće mogućnosti.

„Sada možemo da konkurišemo i kao nosioci projekta, a ne samo kao partneri. Značajno je i otvaranje novog programa koji je neka vrsta zamene starijeg programa za Evropski volonterski servis koji je baš namenjen mladima od 17 do 24 godine. Međunarodni programi do sada su su bili zatvoreni za mlađe od 18 godina a sada to postaje mnogo više otvorenije za nas kao mlade i ostavlja mogućnost za te mobilnosti“.

Evropski dnevnik se izdaje jednom godišnje. Interaktivna prezentacija je održana u čitalištu biblioteke kojoj su prisustvovali srednjoškolci predstavnci svojih škola sa profesorima, a odvijala se u mini diskusiji i razmeni informacija.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: