fbpx
Politika

SKANDAL! Dva MILIONA za plaćenog tviteraša iz budžeta grada Zaječara!

sinisa ladjevic borrsky
foto: twitter / printscreen

Siniša Lađević – Borrsky

GRAD ZAJEČAR POTROŠIO JE SKORO MILION I PO DINARA ZA ISPLATU ZARADA PLAĆENOG SNS BOTA I PROPALOG TVITERAŠA! TOLIKO JE SINIŠA LAĐEVIĆ (BORRSKY) IZ BORA KOŠTAO NAŠ GRAD! KADA NA TO DODAMO OPREMU KOJU JE GRAD KUPIO ZA OVOG “SUMNJIVOG TIPA” I TROŠKOVE KOMUNIKACIJE DOLAZIMO DO FANTASTIČNE CIFRE OD BLIZU 2,000,000 (DVA MILIONA) DINARA!!! 

Imali smo ovih dana dosta, da tako kažemo, prepirki na Twitteru sa OSOBOM KOJA SE LAŽNO PREDSTAVLJA KAO SOCIAL MEDIA MANAGER grada Zaječara  ILI COMMUNITY MANAGER a zove se Siniša Lađević (Borrsky).  Više je to bilo stručno savetovanje s njegove strane, šta i kako treba raditi.

Naravno kao ekipa koja želi da napreduje, otvoreni smo za sve vrste saveta pa makar ih delio i Siniša Lađević (Borrsky). Međutim, pošto kao opozicioni portal pratimo rad sadašnje vlasti, nekako nam nije logično da savete dobijamo od „obućara“ kojem su cipele iscepane.

Ne može reći da nije uspeo u životu. U svojim poznim godinama doživeo je vaskrsnuće svog lika i dela, naravno uz pomoć aktuelne vlasti. Svakako se može pohvaliti da je koštao grad Zaječar blizu milion i po dinara (za bruto platu) za tako kratko vreme, a da pritom ne pokazuje nikakve rezultate.

Ovo je moderno doba, vreme digitalnih komunikacija. Činjenica da je u Gradskoj upravi najavljivan dolazak čoveka koji će biti „Community Manager“ bila je prijatno iznenađenje. Jednostavno danas u vreme društvenih mreža i digitalnih medija, tako nešto je potrebno gradskoj upravi, ali  iznenađenje je preraslo u čuđenje onog momenta kada je postalo poznato ko dolazi na tu poziciju – Siniša Lađević (Borrsky).

Nije u redu biti odmah negativno postavljen, pa je čoveku dato vreme da pokaže da li nešto zna da radi. I nakon više od godinu dana sumiraćemo rezultate njegovog „rada“ koji je ponavljamo grad koštao blizu milion i po dinara!

Već u prvih mesec dana viđeno je da je sistem njegovog rada baziran na „Share, Tweet, Retweet“ algoritmu. Otvorićemo milion lažnih naloga, jedan objavljuje ostali šire – Gazda srećan.

Hmmm. Da li je to način na koji treba predstavljati jedan Grad? Prva krajnje smešna stavka bila je otvaranje twitter naloga za Grad Zaječar, koji je dobio suludi username @ZajecarGRAD.

Ma dajte, možda je to upalilo, u Boru sa korisničkim imenom @BorGRAD koji pretenduje da dobije status Grada, ali Zaječar već jeste Grad i korisničko ime je apsolutna destrukcija.

Dodajmo činjenicu da ovaj nalog još uvek nije verifikovan kao zvanični nalog grada i da u momentu pisanja ima SAMO 764 pratilaca. Što je priznaćete sramota za zvanični nalog jednog Grada.

060715-sinisa-1

Malo bolja situacija je na zvaničnoj FB strani Grada Zaječara sa 2224 lajkova, ali je za period od osamnaest meseci i sponzorisane postove, to ipak sramna i mala brojka. Komunikacija sa korisnicima je očajna i svodi se na puko šerovanje linkova sa zvaničnog sajta Grada.

Zvanični sajt Grada za sada funkcioniše samo kao reklamni pano aktuelne vlasti. Daleko je od pravilnika kako bi sajt Grada trebalo da izgleda i koje funkcije treba da obavlja. Komunikacija sa građanstvom je NULA. Twitter forma na sajtu grada je SRAMNO ograničena na twittove zvaničnog profila i Best televizije. Prvo to je glupo. Ukoliko čitamo vest na sajtu , što bi gledali u tvit koji šeruje tu istu vest. Drugo to je sajt koji treba da bude u službi građana, treba prikazati sve tvitove sa haštagom #Zajecar.

Testirali smo ažurnost administratora. U poslednjih 30 dana, nismo dobili odgovor ni na jedno pitanje postavljeno putem forme sajta. Jedna od poslednjih poruka glasila je ovako.

060715-sinisa-2

Da li mislite da ovo pitanje zaslužuje odgovor?!? Da li mislite da je bilo pametnije uključiti ljudima rasvetu umesto da avionima nadlećemo nezavršen most?

Zar komunikacija Gradske uprave sa građanima nije posao Community Manager-a?

Pa izgleda da nije, ali zato vođenje twitter naloga Best televizije jeste. Primetićete iz slike da je nekako otvoren u isto vreme kad i nalog Grada. Ono što ćete još primetiti, a izgleda da onaj ko treba to ne primećuje, jeste činjenica da nalog VRLO loše funkcioniše za jedan nalog tog tipa. Statusi se objavljuju par puta dnevno i to na gomili po desetak, što je više spam, nego dobar marketing.  U nijednom statusu nema hashtaga (#), koji je preduslov za animiranje ciljane publike. Sa ukupno 27535 tvita ovaj nalog je skupio SAMO 1112 pratilaca. Pa gospodo iz Best televizije, i pored činjenice da čoveka plaćate našim, narodnim parama. Plaćate ga za džaba. On osim šerovanja linkova po bot sistemu  nije postigao NIKAKAV marketinški efekat.

060715-sinisa-3

Treba dodati činjenicu da je bio upošljen i u toku twitter kampanje Bojane Stamenov uoči Evrovizije. Gde je takođe doživeo potpuni kampanjski fijasko, pogotovu prilikom organizacije TweetUp-a u Beogradu pod nazivom #ESC_UP. Na samom okupljanju bilo je jedva desetak ljudi. Na twitteru je haštag #esc_up prošao očajno. Samo par tvitova govori o totalnom neuspehu. S obzirom na tematiku događaja to je nedopustivo.

Pa tu opet sledi pitanje. Za šta konkretno Vi (Mi) plaćate/mo ovog čoveka?

Činjenica je da jedan Community Manager mora biti žestoko potkovan marketinškim i tehnološkim znanjem. Te nas tu čudi činjenica s početka godine da su svi nalozi Siniše Lađevića hakovani.

foto: printscreen

foto: printscreen

Po njegovim rečima on je u 20 minuta izgubio SVE.

Da li mu je šifra na nalozima bila 123? Kako je zaboga moguće da Vam neko hakuje sve naloge odjednom? Jedino gore navedena varijanta. Šifra 123 i jedan mejl za sve. Za ovoliko godina na internetu , mi još uvek nismo čuli za nekog ko je sposoban da „pobije“ sve ovo za 20 min.

Znači gospodo, ovaj čovek o bezbednosti na internetu nema pojma. A taj isti čovek vodi OFICIJALNE naloge jednog GRADA, naloge svih čelnika u Gradskoj upravi. Sva sreća pa bar nije imao nalog Gitarijade pod svoje.

foto: printscreen

foto: printscreen

Posle par dana borbe It stručnjaka iz bot ekip SNS-a , njegovi nalozi su povraćeni. Ali njegov twitter je bio mrtav, bez ijednog tvita. Znači tako je neko na klik, uz kafu, mogao da potpuno izbriše digitalni identitet jednog Grada. I da umesto naziva Grad Zajecar, čitamo “Ku.. na biciklo”, u sta su i bili preimenovani njegovi profili na Facebook-u.

foto: printscreen

foto: printscreen

Osim što nema rezultata u radu. Izgleda da nije ni svestan svoje odgovornosti. O njegovoj plati smo već govorili. O njegovim reversima bismo tek mogli, ali da samo napomenemo da narod plaća skupoceni službeni Samsung Galaxy S5, skupoceni službeni fotoaparat Nikon D5300, nekoliko tableta, laptopove, no limit SIM karticu itd.

Čovek sebe predstavlja kao marketing gurua. Vođa udruženja „Istok“, nažalost i taj sajt mu je hakovan (http://istok.org.rs/blog/). Što govori o ozbiljnosti udruženja koje se bavi organizacijom kulturno-zabavnih manifestacija vezanih za internet tehnologije. U narodu je to opšte poznato kao „mašina za pranje para.“ Najveći „uspeh“ je organizacija „East Weekend Fest-a“. Džaba klikćete i taj sajt je hakovan. Jedan od jačih sponzora dešavanja u organizaciji Siniše Lađevića je kompanija Orion Telekom. Da upitamo i Vas gospodo, na koji način je to on Vas promovisao? Koliko Vam je direktnih korisnika doveo?

Da rezimiramo, sajt udruženja hakovan, sajt festivala hakovan, twitter hakovan, facebook hakovan, mejlovi hakovani.
Zakljucak: Da to je pravi čovek za brigu o digitalnom identitetu jednog Grada. Ukoliko naravno zanemarimo činjenicu da nema nikakvih opipljivih rezultata.

Njegova istorija iz Bora nas ne zanima, ne interesuje nas njegov „prljavi“ veš. Dovoljno nam je i ovo što je učinio za Zaječar. Tretiraćemo članak kao namenjen njegovim „šefovima“. Neka se zapitaju da li im neko maže oči sa svojih 15 lažnih profila, ili ostvaruje opipljive rezultate vredne tolike plate.

Postoje marketinške agencije koje bi za taj novac na mesečnom nivou odradile daleko, daleko bolji posao.
Ali „naš“ Siniša ne brine za svoj posao i svoju budućnost. Isti taj posao, obavlja njegova supruga Nena Bogić u Boru. PR opštinske uprave. Ne znamo da li njenog mesta ima u sistematizaciji, s obzirom da je zapošljena u Turističkoj organizaciji Bora, ali za Sinišino nepostojeće mesto smo poprilčno sigurni.

Dok je Siniša Lađević (Borrsky) po twitter krugovima tretiran kao „solo SNS jahač“, nečiji bot po potrebi, Nena je jedan od startnih članova SNS bot tima. Pa lepo boga mi. Jedan u Zaječaru, jedan u Boru. I nije nam krivo što su SNS, nije nam krivo što su partijski zapošljeni. Ali krivo nam je što ne umeju da rade svoj posao i brukaju naše gradove. Dajte takvu odgovornost bar nekome ko ume da radi svoj posao. Neka Siniša Lađević (Borrsky) raznosi poštu i neka dobro veže torbicu da ne pogubi pisma. Jer ako nekome hakuju kompletan digitalni identitet, taj definitivno ne može da bude jedan „Community Manager“.

Urednički kolegijum portala Zaječar Online.

1 komentar

  • Rugate se nekome a sami ne poznajete osnovnu internet i racunarsku terminologiju.. hahahhaha strasno… Ali strasno.

Dodaj komentar