Hronika Izdvajamo

Saša Mirković zbog sporne nabavke paketića ide u zatvor na godinu dana

foto: Ilustracija
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Bivši predsednik Skupštine grada Zaječara Saša Mirković pravosnažno je osuđen na godinu dana zatvora zbog sporne nabavke novogodišnjih paketića, kojom je budžet Zaječara oštećen za 14 miliona dinara, potvrdili su u zaječarskom Višem Sudu.

Prema rečima Svetlane Miljković, portparola Višeg suda u Zaječaru Odlukom Višeg suda odbijene su sve žalbe i potvrđena je prvostepena presuda Osnovnog suda u Zaječaru.

“ Osnovni sud u Zaječaru je u decembru 2017. osudio Sašu Mirkovića na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, a presudom Višeg suda u Zaječaru potvrđena je prvostepena odluka 19. februara 2019. godine“, kaže Miljkovićeva.

Iako je Mirković želeo kućni pritvor, sudije su dosudili drugačije i on će kaznu izdržavati u zatvoru. Kada će se naći iza rešetaka još uvek, kako kažu u Višem sudu, nije poznato.

Istovremeno, Milena Trajković, koja je u to doba bila član Gradskog veća, osuđena je uslovno na osam meseci zatvora.

“ Ona je osuđena na uslovnu osudu kojom joj je utvrđena kazna zatvora u trajanju od 8 meseci. Istovremeno je određeno da se kazna neće izvršiti ukoliko u periodu od 3 godine ne učini novo krivično delo“, potvrdila je Miljkovićeva.

Podsetimo, Mirković je uhapšen u septembru 2017. godine. Tada jeuhapšen jer je, u saizvršilaštvu, izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja na taj način što je prekoračivši granice svojih ovlašćenja usmeno naložio Mileni Trajković da izvrši nabavku robe, ne pridržavajući se Zakona o javnim nabavkama, te posredovao da Gradska uprava Zaječara od privrednog društva “OFY Company“ DOO Beograd izvrši nabavku robe ukupne vrednosti od 13.960.799,90 dinara, čime je pričinjena šteta budžetu Grada Zaječara u pomenutom iznosu.

Međutim, prema nezvaničnim „Večernjih novosti“, u međuvremenu Mirković je otkazao punomoćje svom advokatu, pa presuda nije mogla da mu bude uručena.

“ Mirkoviću je oduzet pasoš i zabranjenio mu je da napušta zemlju, pa on sada na ovaj način izbegava služenje zatvorske kazne. Ukoliko smu se u dogledno vreme ne uruči rešenje Višeg suda, za njim će biti raspisana međunarodna poternica“, pišu „Novosti“.

Mirković se navodno, prema izjavama izvora bliskih istrazi, krije u Makedoniji ili na Kosovu i Metohiji.

 

 

3 komentara

Dodaj komentar