Društvo

Propao i treći pokušaj da se podigne kredit za most u Kotlujevcu! (FOTO)

foto: tvbest.rs

Pre nešto više od mesec dana Gradska uprava Zaječar po treći put raspisala je tender ili tačnije postupak javne nabavke velike vrednosti za finansiranje kapitalnih investicija.

Predmet javne nabavke bio je nabavka finansijskih usluga za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda u visini od 216.587.177,00 dinara.

Podsećamo da je Odluka o pokretanju postupka javne nabavke doneta još 22.09.2014 (nekoliko dana nakon što je srušen most u Kotlujevcu) i od tada su zabeležana dva neuspela tendera.

Nažalost i ovaj treći pokušaj da se preko kredita obezbede sredstva je propao a razlog je alarmantan, nijedna banka nije poslala ponudu što znači da smatraju da grad Zaječar nije dovoljno likvidan i da će biti problema sa otplatom kredita. Ovo je zvanično objavljeno na portalu Uprave za javne nabavke.

Banke ponekad odbiju da odobre kredit fizičkom licu i to je normalna pojava, ali kad nisu zainteresovane da odobre gradu iza kojeg stoji ceo budžet, koji bukvalno svakog dana ima priliv po raznim osnovama, onda to zaista jeste alarmantno.

Predsednik Skupštine grada Zaječara, gospodin Saša Mirković, nedavno je izjavio da je grad Zaječar pohvaljen od strane Vlade Srbije kao grad koji se nije ni dinar zadužio, ali istina je sudeći po tri neuspela pokušaja da se podigne kredit u iznosu od skoro 2,000,000.00 eura (dva miliona eura) da te pohvale treba uputiti bankama, jer one u stvari nisu dozvolile da se grad zaduži.

Pored te izjave, Mirković je najavio i da će Zaječar biti veliko gradilište u 2015. godini, što se nakon ovog saznanja ozbiljno dovodi u pitanje.

Mnogo veći problem od toga kako će gradski čelnici ispuniti silna data obećanja je taj što skoro 15,000 meštana Kotlujevca ima velikih problema od kada je most srušen, o čemu smo pisali u više navrata.

Postavlja se pitanje da li će obećanje gospodina Mirkovića da će most biti gotov do 28. juna (novi rok, sa skoro 4 meseca kašnjenja od prvobitno planiranog roka za završetak radova) biti ispunjeno ako se uzme u obzir činjenica da će za raspisivanje novog tendera za svrhu nabavke finasijskuh sredstava i sprovođenje celokupnog postupka biti potrebno novih dva meseca.

Pogledajte šta Zaječarci misle o roku za završetak radova na osnovu ankete koju smo sproveli na našem portalu.

foto: Uprava za javne nabavke

foto: Uprava za javne nabavke

foto: Uprava za javne nabavke

foto: Uprava za javne nabavke

Dodaj komentar