Društvo

Prijavite se za UPSHIFT radionicu i doprinesite pozitivnim promenama u svom okruženju

foto: pixabay.com

U toku su prijave za treći po redu UPSHIFT konkurs koji se sprovodi u okviru zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost“ i omogućuje mladima da doprinesu pozitivnim promenama u svom okruženju.

Nakon Beograda i Novog Sada, mladi sa teritorije jugoistočne Srbije imaju priliku da realizuju svoje ideje kroz interaktivne radionice, mentorski program i finansijsku podršku do 2000 evra.

Konkurs je otvoren za sve mlade uzrasta od 13 do 19 godina koji žive na teritoriji jugoistočne Srbije (Niš, Leskovac, Smederevo, Vranje, Požarevac, Zaječar, Pirot, Bor, Prokuplje, Smederevska Palanka).

Prijave su otvorene do 03. jula 2020. godine.

Kako izgleda UPSHIFT program?

Za 16 izabranih timova sa teritorije Jugoistočne Srbije sa najboljim idejama organizujemo dvodnevnu onlajn radionicu 18. i 19. jula 2020. godine. Timovi će raditi sa mentorima, sticati nove veštine i znanja da dođu do
željenog rešenja!

Čak osam najposvećenijih timova sa najoriginalnijim rešenjima dobiće finansijsku podršku u iznosu od 2000 evra i podršku mentora da sprovedu svoju ideju u delo!

Prijavite se putem ovog linka ako:
– vidite na koji način dijalog između raznih društvenih grupa može da se poboljša i kako tolerancija i poštovanje različitosti mogu da utiču na veću solidarnost u društvu,
– mislite da kritičko razmišljanje i razvoj drugih veština kod mladih kao i uključivanje u društveno-korisne inicijative
doprinosi samostalnosti i zapošljivosti,
– primećujete da uloga mladih može da bude zastupljenija kad govorimo o održivom razvoju, zaštiti životne sredine i
klimatskim promenama,
– imate bilo koju drugu ideju za ukupno jačanje kapaciteta mladih, unapređenje dijaloga i delovanja za opšte dobro,
– smatrate da je važno da mladi razvijaju svoju informatičku pismenost i mediji više izveštavaju o promociji solidarnosti, empatiji, poštovanju različitosti i sl.
– želite da se aktivirate u programima ravnopravnosti devojaka i momaka,
– verujete da je važno povezivati i razmenjivati ideje mladih iz različitih društvenih grupa te rad na zajedničkom kreiranju kulturnih i umetničkih sadržaja koji promovišu društvenu slogu.

Ovo su samo neki od primera, a vi budite radoznali i obratite pažnju na probleme sa kojima se i sami suočavate – dokle god rešenje može da unapredi društvene odnose, solidarnost i jednakost, kao i veće učešće mladih u društvu.

Kako možete da se prijavite?

Osmislite ideju za unapređenje okruženja, okupite tim koji broji 3-5 članova i prijavite se preko linka do 03. jula 2020. godine! Ohrabrujemo mlade, koji nisu imali prilike da učestvuju u ovakvim aktivnostima, da se prijave i obezbedićemo uslove za to. Jedan od glavnih ciljeva projekta je inkluzija mladih iz osetljivih grupa i onih kojima su ovakve prilike teže dostupne, tako da posebno ohrabrujemo i pozivamo mlade koji pripadaju raseljenim licima, licima sa invaliditetom ili ugroženim grupama da se prijave za učešće.

O UPSHIFT-u:

UPSHIFT program dugoročno se sprovodi širom sveta i namenjen je mladima koji žele da menjaju svet počevši od promena u svojoj okolini. Sticanje novih znanja i veština koje nisu dostupne u formalnom obrazovanju je glavni i nerazdvojni deo programa, koji podstiče na proaktivan pristup rešavanju neadresiranih problema u lokalnim zajednicama.

DIJALOG ZA BUDUĆNOST:

UPSHIFT se realizuje u okviru zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije u i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“ koji vode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF). U Srbiji program UPSHIFT sprovodi partnerska organizacija Razlivalište.

Dodaj komentar