fbpx
Društvo Timočka krajina

Prezentovana knjiga “Braćevac Moje Selo”

U Braćevcu je sinoć, uz sve mere zaštite, prezentovana knjiga “Braćevac Moje Selo” koja je nastala u okviru projekta “Braćevac – dijaspori” Udruženja građana “Istok”, uz finansijsku podršku Ministarstva spoljnih poslova – Кancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Cilj projekta da se našim ljudima u dijaspori osveže ili predstave mnogi njima nepoznati seoski običaji povodom slava, svetkovina, svadbi, rađanja i čuvanja dece, sahrana. Predstavljeni su i pojedini tekstovi iz Letopisa “Skazanie popa Stanoja Stojanovića iz sela Braćevca” od 1838 do 1904. anegdote, bajalice, pojedini recepti tradicionalnih jela i pića, predstavljeni bunari, česme i izvori u samom selu.

Poseban deo knjige predstavlja spisak intelektualaca koji potiču iz ovog sela što predstavlja izuzetan ponos, kako onih koji su ostali da žive i rade u samom selu, takođe i Braćevčana koji žive u gradovima Srbije, ali i širom sveta. Ovi drugi su, takođe, našli mesto u knjizi.

Кnjigu su napisale Verica Zdravković, Andrijana Strgulc i Dragoslava Đokić uz pomoć meštana koji su pružali dragocene podatke o mnogim aspektima života u selu.

U zavisnosti od narednih epidemijskih mera, plan je da se knjiga predstavi i u susednoj Bugarskoj, u Novom Selu, koje je pobratimljeno sa Braćevcem. Planirano je, takođe, da se deo fonda preda bibliotekama u Negotinu i Zaječaru, da se knjige pošalju u biblioteke naših udruženja u inostranstvu, kako bi mnogi meštani koji žive van Srbije mogli da se upoznaju sa sadržajima i pročitaju ih.

Dodaj komentar