fbpx

Poskupeli dizel i gas

Preporuka:

Nova akcija dobrovoljnog davanja krvi

Crveni krst Zaječar u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Niša sprovešce akciju dobrovoljnog davanja krvi. Akcija ce se...

Odbojka: Zaječarke za vikend igraju derbi u Leskovcu

U okviru 12. kola odbojkaške Druge lige "Istok" za žene, OK Zaječar gostuje drugoplasiranoj ekipi Leskovca. Zaječarke su odlično otvorile...

U prošloj godini broj inspekcijskih nadzora 3 puta manji u odnosu na 2018.

Na teritoriji Zaječarskog upravnog okruga u prethodnoj godini izvršeno je 3 puta manje inspekcijskih nadzora nego tokom 2018. Razlog...
- Reklama -

Cena dizela je povećana za oko jedan dinar po litru, gasa za oko tri dinara, a generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović je rekao Tanjugu da se ništa posebno nije desilo na svetskom tržištu nafte i da je reč o standardnim tržišnim fluktuacijma cena u sakladu sa ponudom i tražnjom.

U Srbiji nije došlo do većih promena cene goriva zbog tenzija na relaciji SAD-Iran, osim uobičajenih tržišnih oscilacija, kažu u Udruženju naftnih kompanija.

Inače, u Srbiji, postoji mehanizam za zaštitu cena od velikih oscilacija na svetskom tržištu.

”U Zakonu o akcizama postoji odredba koja omogućava vladi da bez izmene zakona smanji nominalne iznose akciza čak za 20 odsto, ukoliko dodje do značajnijeg skoka cena imputa, kako bi ublažila efekte na domaće tržište”, podseća stručnjak UNKS-a.

Tečni naftni gas odnosno autogas funkcioniše na poseban način. Zemlje Istočne i Jugoistočne Evrope imaju slične izvore TNG-a i kada zahladi postoji veća potražanja za njim kao energentom i zato dolazi do skoka cena, objašnjavaju iz ovog Udruženja.

Prema poslednjim podacima Udruženja naftnih kompanija Srbije, struktura prosečnih maloprodajnih cena goriva u Srbiji za 6. januara, koja predstavlja prosek za sedam dana odnosno od početka godine, izgleda ovako: Benzin Evro Premium BMB 95 149,53 dinara, Evrodizel 163,73 dinara i TNG autogas 82,68 dinara.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: