Društvo Politika

Pauza do Božića: Kada se očekuju novi protesti opozicije i studenata zbog izbora?

foto: youtube.com/ Srbin.info/screenshot

Poslednji protest opozicije koji su se organizovali svako veče ispred zgrade Republičke izborne komisije zbog izbornih nepravilnosti održan je u petak 29. decembra. Studenti su istog dana organizovali 24-časovne blokade koje su trajale sve do protesta inicijative ProGlas održanog 30. decembra na Terazijama.

Na pitanje N1 kakav je dalji plan, predstavnici opozicionih stranaka i organizatora protesta kažu da još nije definisano kada će se protesti nastaviti, ali se ne dovodi u pitanje da će ih biti.

Kako su nam nezvanično rekli pojedini opozicioni političari, protesti bi trebalo da se nastave posle Božića, ali se još ne zna tačan datum. Postoje predlozi da bi trebalo sačekati subotu 13. januar.

Da se nastavak protesta očekuje posle Božiča, nedavno je na TV Nova rekao i lider SSP Dragan Đilas. On je gostujući u Dnevniku televizije Nova S, govoreći o planovima opozicione koalicije, rekao da će protesti biti nastavljeni iza (pravoslavnog) Božića, i da sigurno neće biti svakodnevni.

Pobuna studenata i mladih zbog, kako kažu, krađe na izborima 17. decembra nastavlja se posle 10. januara, rekao je za Danas kaže Nikola Ristić, jedan od organizatora protesta, i blokade Ulice kneza Miloša u Beograda, u kojem su učestvovali studenti i mladi aktivisti, a koji je trajao 24 sata i to samo par dana pred doček nove 2024.

– Odluka o datumu nastavka protesta još nije doneta. Mi ćemo u narednom periodu po Srbiji da organizujemo različite aktivnosti koje nisu tipične. A cilj nam je da motivišemo mlade. Sa tim aktivnostima ćemo krenuti posle 10. januara, kada ćemo i doneti odluku o tome kada će biti organizovan i naredni protest u Beogradu – rekao je Ristić za Danas.

Sa protesta Proglasa u subotu 30. decembra poslata je poruka građanima da do 13. januara pošalju fotografije i snimke kojima mogu da se dokažu izborne nepravilnosti, kako bi se Ustavnom sudu podneo zahtev za poništavanjem rezultata izbora.

Podsetimo, svakodnevni protesti opozicije i građana koji su počeli 18. decembra, dan po završetku izbora, prestali su onog momenta kada je nositeljka liste “Srbija protiv nasilja” Marinika Tepić, prekinula štrajk glađu posle 12 punih dana. Osim nje štrajkovali su i Jelena Milošević, Branko Miljuš, Janko Veselinović, Željko Veselinović i Danijela Grujić.

Izvor: N1

Dodaj komentar