fbpx
Društvo

Gde je FK Timok nakon jednog stoleća

U okviru trećeg izdanja serijala javnih tribina pod nazivom “Raščivijavanje” u Omladinskom centru, tema je bila sudbina najstarijeg fudbalskog kluba u Timočkoj krajini.

Na tribini su pored voditeljke programa, Danijele Milovanović Nedeljković, učestvovali i Vojislav Voja Brašanac, nekadašnji centarfor Timoka, Branimir Đorđević, predsednik FK Timok 1919 i Srđan Tomić, sportski novinar i hroničar. Oni su zajedničkim snagama pokušali da odgovore na mnoga pitanja koja se postavljaju u vezi ovog kluba i objasne da li je FK Timok 1919 novi klub i da li stari FK Timok i dalje postoji.

Ideja tribine je pored odgovora na ovo pitanje bila i objašnjenje kako je tim koji je svojevremeno mogao da se nadigrava sa jednim velikanom jugoslovenskog fudbala, zagrebačkim Dinamom, koji je 2005. pobedio šampiona Partizan, spao ovako nisko i ne može da se izbori čak ni za status srpskoligaša. Međutim, Dragutin Paunović, bivši generalni sekretar i Ivan Joković, dugogodišnji predsednik FK Timok se nisu pojavili na tribini.

Prema rečima predsednika kluba “Timok 1919”, Branimira Đorđević, Timok je morao da promeni ime, jer više nije mogao da funkcionište pritisnut velikim dugovima, koji iznose više od 200 hiljada evra.

“Fudbalski klub “Timok” pravno i dalje postoji, ja sam predsednik FK “Timok 1919″ ali po meni ne postoje dva Timoka, mislim da su to glupe priče. Zbog dugovanja i da bi mogao da se takmiči klub je bio prinuđen da promeni ime, ali Timok i dalje živi i živeće.”

Ostaje nejasno zbog čega Đorđević u više navrata pominje da je FK “Timok” promenio ime kada to ne odgovara činjeničnom stanju. Istina je da je klub iz Lubnice FK “Radnički” promenio ime u FK “Timok 1919”.

Srđan Tomić koji je pratio Timok tokom zlatnog perioda kao sportski novinar kaže da je prelaskom u 21. vek počeo pad Timoka koji nema tendenciju da stane.

“Mlade više ne interesuje sport, pali su pod uticaj novih tehnologija i sve je manje dece koja će umesto kompjutera uhvatiti loptu i izaći da s drugovima igraju fudbal. Nekada ste u okolnim selima imali porodice u kojima su se 4 generacije bavile fudbalom, danas je to retkost.”

Poznati golgeter starog Timoka, Vojislav Voja Brašanac sa nostalgijom priča o nekom prošlom vremenu i slavnim danima kluba, ali ističe da nikada nije sve bilo idealno.

“Timok je uvek težio tome da igra fudbal na gol više i da se sa svojim protivnicima nadigrava. U zlatnom periodu sedamdesetih godina mogli smo da se nadmećemo sa svim velikanima koji su imali takav stil, ali nam grube ekipe koje instistiraju na “tuči” i igri u “blatu” nikako nisu prijale. Tako se dešavalo da jake protivnike savladamo sa 2:0, a onda narednog vikenda izgubimo od neke prigradske ekipe jer smo previše “mekani”.”

On je naglasio da su u tom momentu kostur tima bili Zaječarci i da je retko ko bio sa strane, ali da se u nekim periodima dešavalo da u sastavu ekipe ima čak i po 17 “stranaca” i pored toga što je klub u mladom pogonu imao vrlo talentovane fudbalere.

“Timok već godinama nije stvorio igrača ni za Srpsku ligu, a nekada su igrači odavde odlazili čak i u inostranstvo. Mnogo je primera bilo da igrač na prelasku u seniorski rang nestane jer ne dobije šansu na vreme.”

Na kraju tribine većinski deo publike zapitao se šta treba učiniti da se jedan od najstarijih klubova u Srbiji nekako izvuče iz ove situacije i vrati na staze stare slave. Đorđević je kao predsednik zaključio da moramo svi zajedno da se uključimo u spasavanje najstarijeg sportskog društva u gradu.

“Nadam se i pozivam sve građane, navijače, simpatizere i sam Grad Zaječar da pomognu i ne dozvole da se jedan ovakav klub sa ovakvom tradicijom ugasi.”

 

Dodaj komentar