Društvo

Novcem građana političari plaćaju svoju promociju

Milioni dinara potrošeni su prošle godine na promociju vlasti u gradovima i opštinama, uključujući gostovanja političara u emisijama i prenose skupštinskih sednica. Novac građana je isplaćivan i medijima povezanim sa lokalnim funkcionerima 

Lokalne samouprave u Srbiji trebalo je da od 2015. godine prestanu sa višegodišnjom praksom finansiranja medija prema stranačkim interesima. Zakon o javnom informisanju i medijima predvideo je da se iz budžeta plaćaju sadržaji od javnog interesa, prevashodno putem konkursa. Ipak, milioni dinara su i nakon toga dodeljivani van konkursa, često za promociju stranaka na vlasti.   U Zaječaru je medijima dato preko 21 milion dinara, najviše kroz program promocije životne sredine, koji nije sprovođen prema pravilima Zakona o javnom informisanju. Dva medija koja su tom prilikom dobila novac bila su ili su još povezana sa lokalnim funkcionerima – Sašom Mirkovićem, nekadašnjim prvim čovekom Srpske napredne stranke (SNS) u Zaječaru, Velimirom Ognjenovićem, gradonačelnikom tog grada, i Dušanom Firovićem, članom Gradskog veća Zaječara.

Grad Zaječar je u 2015. godini izdvojio preko 62 miliona dinara na medije putem javnog konkursa, ali i kroz ugovore o oglašavanju i medijskoj promociji, navedeno je u dokumentaciji dostavljenoj novinarima CINS-a. Dve televizije koje su ranije bile povezane sa funkcionerima gradske uprave, a jedna je to i sada, dobile su najveći deo ovog novca.   Putem konkursa za sufinansiranje medijskog sadržaja u Zaječaru raspoređeno je 38 miliona dinara na jedanaest medija. Skoro polovina tog novca – 18,8 miliona – data je regionalnoj BEST televiziji, dok je Radio-televizija F kanal dobila 3,5 miliona dinara.   Obe televizije su dobile novac i van konkursa. TV BEST je sa gradom zaključila ugovor na 17 miliona dinara za projekat informisanja iz oblasti životne sredine. Iz dokumentacije se vidi da je Televizija BEST 13. januara poslala prijavu za dodelu novca, da bi već sutradan Velimir Ognjenović, gradonačelnik Zaječara, odobrio i potpisao ovaj ugovor.   Televizija F kanal takođe je sredinom januara 2015. zaključila ugovor od 1,5 miliona dinara kako bi realizovala projekat o životnoj sredini.

TV BEST je preko firme A.D. Timočka radio i televizija zvanično u većinskom vlasništvu Danijele Vidosavljević. Ipak, tokom 2010. godine u medijima se kao zastupnik kapitala ove televizije predstavljao Saša Mirković, nekadašnji prvi čovek zaječarskog SNS-a i bivši predsednik skupštine ovog grada. Sadašnji gradonačelnik Velimir Ognjenović bio je izvršni direktor TV BEST do 2013. godine.   Vlasnik RTV F kanal je Saša Firović, sin Dušana Firovića, člana Gradskog veća Zaječara. Za Dušana Firovića je Agencija za borbu protiv korupcije početkom 2014. godine donela preporuku za razrešenje sa funkcije jer je u dva navrata učestvovao u donošenju odluke da se F kanalu dodeli više od devet miliona dinara iz gradskog budžeta.   Iz programa o životnoj sredini finansiran je još jedan medij, TV Istok, sa 1,5 miliona dinara. Ova televizija dobila je kasnije na konkursu 2,5 miliona dinara.   Vlast u Zaječaru je tokom 2015. godine plaćala i izveštavanje o događajima u gradu u nacionalnim medijima, pa su tako zaključena tri ugovora o oglašavanju u listu Kurir, u ukupnoj vrednosti od skoro 800.000 dinara.   Za „medijsko izveštavanje o aktivnostima grada“ Zaječar je za 2015. predvideo oko 29.000 dinara mesečno agenciji Tanjug, a Našim novinama je dato 140.000 dinara za „PR tekstove o raznim događajima“.

Izvor: istmedia.rs

2 komentara

  • Novo izabrani predsednik Skupstine grada verovatno nije prosao PAPVSKU kanonizaciju utvrdjivanja da li je musko, jer se ponasa kao PAPUCAR u odnosu na one koji su se ogresili o zakon i moral. Mozda mu ovaj Firović ponudio direktorku iz Graljana (ZAGRLJANA) kao kompezaciju za cutanje? Mozda ima jos puno cega?

  • Od smene Sase Mirkovica do danas nista se nije promenilo. Sve je isto, samo Mirkovica nema. Sta je novi predsednik Skupstine uradio za tri meseca? Nista! Na konferenciji za medije gospodin Zankov istice da ce traziti odgovornost. Kada neko za tri meseca nista ne uradi i ne utvrdi niciju odgvornost, to znaci da ni kasnije nista nece bitno da uradi. To je samo politicki trik.

Dodaj komentar