Društvo

Nećemo da dozvolimo da nam kradu i vodu

foto: zamedia.rs

Grad Zaječar poznat je po tome što ima najveći broj arterskih česama na svetu po glavi stanovnika. Grad se razvijao oko česama, ukupno ih ima nešto manje od šezdeset i one su na trgovima, ulicama, u školskim dvorištima. Pre nekoliko meseci česme su jedna za drugom počele da presušuju.

To je bio povod da više od 1500 Zaječaraca do sada potpiše peticiju kako bi zaštitili svoje česme. Razlog za to je sistem za grejanje privatnog hotela Srbija TIS koji pumpama izvlači artersku vodu i koristi je za grejanje.

Predsednik Skupštine grada Zaječara Saša Mirković rekao je da grad neće dozvoliti ovakvo ponašanje.

060115-sasa-mirkovic„Grad Zaječar će sve učiniti da se stane na put bahatom lokalnom tajkunu koji presušuje lokalne česme kako bi obezbedio potrebe svog hotela. Bivša vlast, na čelu sa Boškom Ničićem, i mnogi drugi banditi, privatizacijama i raznim malverzacijama, opljačkali su grad Zaječar. Nećemo dozvoliti i vodu da nam kradu“, rekao je Saša Mirković, predsednik Skupštine grada Zaječara.

Građani protestuju zbog česama

Posle protesta građana, vlasnik hotela Srbija TIS, Toplica Mitrović, omogućio je uvid u dokumentaciju o izgradnji toplotnog sistema Hotela Srbija.

Iz priložene dokumentacije se vidi da je od Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije  hotelu Srbija TIS odobreno izvođenje detaljnih hidrogeoloških istraživanja podzemnih voda, ali ne i upotreba sistema za grejanje.

Posle izvršene kontrole nadležnih gradskih inspekcijskih službi utvrđeno je da je Toplica Mitrović na dubinsku buštotini, za koju ima Rešenje o izvođenju hidrogeoloških istraživanja Ministarstva rudarstva i energetike, bez potrebnih dozvola odeljenja za urbanizam gradske uprave Zaječar, priključio sistem za grejanje celog hotela.

Pošto su inspektori danas zatražili objašnjenje od većinskog vlasnika hotela Toplice Mitrovića, on ih je izbacio iz svog hotela. Načelnik inspekcijskih službi Zoran Jović, rekao je da će tražiti asistenciju svih državnih organa u rešavanju ovog velikog problema.

130315-toplica-snezana-mitrovic

vlasnici hotela Srbija Tis – foto: facebook printscreen

„U hotelu Srbija u Zaječaru izgrađena je toplotna pumpa, odnosno izmenjivač toplote i ostvarena je veza između njih sa postojećim sistemom za grejanje. Ja sam zahtevao od inspektora da utvrdi da li za to postoji validna dokumentacija. Inspektor je otišao na lice mesta. Njih je u primio direktor hotela i na uvid im je dat projekat kojim je predviđena samo izrada bušotine, odnosno bunara. Kada smo od većinskog vlasnika hotela tražili na uvid dokumentaciju, dobili smo odgovor da se projekat radi, da kod sebe trenutno nema ništa i zahtevao je da inspektori odmah napuste objekat, što su inspektori odmah i učinili. Sada je na meni da sprovedem zakon do kraja što se ovog slučaja tiče“ , rekao je Zoran Jović , načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove i Komunalnu policiju GU Zaječar.

Izvor: tvbest.rs / zamedia.rs

1 komentar

  • Šta li sere ova debela svinja kada je kod njega i pod njegovom vlašcu TIS dobio dozvolu za bušenje . Zasto mesa bivseg gradonacelnika i pokusava da dobije politicke poene preko svojie nesposobnosti i svoje kradje. Šta ce da zradi sada do sto kaze , mozda ce da srusi jos neki most u gradu i da nabedi da je Bosko Nicic kriv i da je to uradjeno zbog rukometnog kluba.

Dodaj komentar