Društvo

Narodna stranka Zaječar: Timočka krajina pretvorena u kinesku provinciju

Članovi Narodne stranke u Zaječaru na konferenciji za medije izrazili su ozbiljnu zabrinutost za sudbinu Zaječara i cele timočke krajine, jer se kako kažu, ona ubrzano pretvara u kinesku provinciju.

Kako navode, na poziv zabrinutih ljudi, prisustvovali su na zboru meštana u Velikom Krivelju, 31. jula, gde se govorilo o sudbini ovog mesta, kao i Brezovika, Brestovca, Slatine i Metovnice, kao sela koja su najugroženija od strane Borskog rudnika.

“Prema našem mišljenju, tamo je trebalo da budu i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, kao i gradonačelnik Zaječara, Boško Ničić, jer je naš Zaječar i cela Timočka krajina u zoni direktnog štetnog uticaja od strane Borskog rudnika, tako da to nije lokalna tema, već veliki ekološki problem od životnog značaja za celu Istočnu Srbiju. Nelegitimni gradonačelnik Zaječara i počasna građanka Grada Zaječara, koju je tim zvanjem svojevremeno častio tada svemoćni SNS-ovac, Saša Mirković, za njene zasluge prilikom otvaranja naprednjačkih “spomenika gluposti”, kao što su sužavanje glavne ulice, “grbavi most” i druga “dostignuća”, nisu imali potrebu, a ni hrabrosti da se tamo pojave”, rekao je predsednik GO Narodne stranke u Zaječaru, Goran Kalčević.

Kako kaže, gradonačelnik Bora, njihov stranački kolega, Aleksandar Milikić, bar je imao hrabrosti da se tamo pojavi, ali je zbog svoje bahatosti počašćen polivanjem vodom od strane ugroženih meštana koji su na pomenuti zbor došli u velikom broju.

“Naša zabrinutost za ekologiju i opstanak Timočke krajine je opravdana, jer je u poslednje vreme, nakon otvaranja rudnika “Čukaru Peki” povećano ispuštanje otpadnih voda iz rudnika u Brestovačku reku i u zoni sela Metovnica. Brestovačka reka je leva pritoka Crnog Timoka, tako da se ovo zagađenje prenosi i deponuje u koritu i priobaljunizvodno duž toka i kroz naselje Gamzigradsku banju, Gamzigrad, Zvezdan i Zaječar, pre uliva u Veliki Timok. O značaju Gamzigradske banje sa izvorima termomineralnih voda, kao turističkom potencijalu ne treba polemisati. Na kraju, Crni Timok protiče kroz centralnu zonu Zaječara. Zbog svega ovoga, postavljamo pitanje – da li želimo još jednu Borsku reku?”, istakao je Kalčević.

Prema rečima članova Narodne stranke, gradonačelniku je, umesto da se malo zainteresuje za goruće probleme, glavna tema napad na Narodnu stranku zbog prisustva na zboru u Velikom Krivelju.

“U svojstvu glavnog SNS bota, Ničić zajedno sa svojim poltronima preko društvenih mreža napada i vređa opoziciju, nazivajući nas siledžijama, huliganima i maloumnicima. Obaveštavam građane da ja nikada nisam prekršajno ili krivično odgovarao, niti sam imao status osuđenog lica za razliku od njega”, napominje Goran Kalčević.

Oni takođe ističu da su vrlo dobro upoznati sa njegovim političkim delanjem, koje je pogubno za naš grad.

“Slažemo se sa Ničićevim rečima izgovorenim u Kragujevcu maja 2015. godine, kada je, glumeći opozicionara, zahvalio svom budućem šefu, Aleksandru Vučiću, što je sve ono najgore iz opozicije pokupio i okupio oko sebe, jer kako je 2017. godine konačno pokupio i njega, te reči još više dobijaju na značaju! Podsećamo, tada je najavio da će Vučić posle Mirkovića da dovede još goreg. Šta reći, valjda čovek poznaje sebe, pa je tako nešto najavio”, rekli su iz Narodne stranke.

Takođe, oni su napomenuli da bi gradonačelnik umesto da se bavi opozicijom, trebalo da pruži građanima Zaječara odgovore na brojne afere koje prate naprednjačku vlast, koja je, kako ističu, najgora u istoriji.

Za kraj, oni su zatražili od Vlade Republike Srbije da ne zatvara oči pred propadanjem i nestajanjem Timočke krajine, koja kao najbogatiji deo Srbije, uprkos tome propada i ostaje bez svog stanovništva, kako neka buduća vlast ne bi morala da otvara posebnu kancelariju za Timočku krajinu, kao što je već ima za Kosovo i Metohiju.

Dodaj komentar