Kultura

Na Feliks Romulijani otvorena izložba Gorana Janićijevića „Tradicija i polazište“ (FOTO)

Izložbom pod nazivom „Tradicija i polazište“ autora Gorana Janićijevića, profesora na Akademiji Srpske pravoslavne crkve u Beogradu u četvrtak, 27. septembra nastavljen je Festival hrišćanske kulture u Zaječaru.

Postavku uz prisustvo episkopa Timočkog g. Ilariona, direktorke Narodnog muzeja „Zaječar“ Maje Živić i velikog broja ljubitelja likovne umetnosti na arheološkom lokalitetu Feliks Romulijana u Kuli 19 otvorio je direktor Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama dr Mileta Radojević.

„Kancelarija za odnose sa crkvama i verskim zajednicama Vlade Srbije nastaviće da pomaže ovakve aktivnosti i pomoći će da se Festival hrišćanske kulture u budućem periodu obogati i novim sadržajima“, istakao je dr Mileta Radojević.

Ikone mr Gorana Janićijevića svedoče o sklonosti ka monumentalnim formatima u razvijanju relacije između slikarstva i arhitekture, rekao je na otvaranju Predrag Hajduković, paroh Eparhije sremske.

„Više od polovine eksponata čine ikone sa likovima gospoda Isusa Hrista.

Na njima se može uočiti svedena i precizna interpretacija sa tendencijom ka jasnoći i razumljivosti u odnosu na posmatrača.

To se odnosi na gestove naslikanih ličnosti, te je logično pretpostaviti ko su oni i šta je njihov smisao i uloga“, rekao je Hajduković.

Postavka „Tradicija i polazište“ biće izložena narednih dana u Narodnom muzeju Zaječar nakon što se završi Izložba o mitropolitu Mihailu Jovanoviću, najavljuju organizatori.

Pogledajte galeriju fotografija Narodnog muzeja „Zaječar“:

Dodaj komentar