Kultura

Legendarna niška grupa “Lutajuća srca” razgalila Zaječarce

U sali pozorišta Timočke krajine na koncertu pod nazivom “Damama na dar” legendarna niška grupa “Lutajuća srca” razgalila je Zaječarce tonovima pesama bez roka trajanja, koje je publika horski pevala sa njima i svaki nagradila aplauzom.

Bravuroznim izvođenjem kompozicija, među kojima su najpoznatije balade „Još malo“, „Brod za sreću“, „Jefimija“ i posle pola veka postojanja grupa Lutajuća srca se sluša, u njihovoj muzici se uživa, jer su u pitanju hitovi koji odolevaju rubu vremena.

Osim što je slušala legednarnu grupu i njihove pesme koje bude emocije, publika u Zaječaru je gledala i film o njima „Lutajuća srca-arhiv emocija“.  

Ova filmska priča je podsećanje na vreme kada su Spomenka Đokić, Miroljub Jovanović i Milan Marković bili u samom vrhu , tada jugoslovenske, pop scene. O tim vremenima u filmu govore oni, ali i mnoge estradne zvezde.

Film je naišao na dobar prijem kod publike kako u Srbiji, i u bivšim jugoslovenskim republikama, tako i u dalekoj Americi, skandinavskim i drugim zemljama sveta.

Grupu Lutajuća srca osnovali su 1970. godine, Spomenka Đokić (vokal), Milan Marković (gitara, klavir, violončelo, prateći vokal) i Miroljub Jovanović (gitara, prateći vokal).

Iako ne pripadaju krugu rokenrol bendova, imaju veliki značaj za nišku scenu, jer su prva grupa iz Niša koja je stekla popularnost u jugoslovenskim razmerama. Jedni su od začetnika jedinstvenog muzičkog žanra, prepoznatljivi po glasu Spomenke Đokić Buce.

Specifičnom bojom glasa, koji neodoljivo podseća na glasove Joan Baez ili Sandy Denny, doprinela je prepoznatljivosti grupe. Pečat popularnog niškog trija jesu balade, aranžirane sa dosta akustičnih instrumenata, čijem bogatstvu zvuka doprinose gudači.

Trajni trag muzike Lutajućih srca ostao je zapisan na 11 singlova i tri LP ploče, kao i u filmu “Košava”, tv seriji “Partizani, ali i brojnim dečijim i pozorišnim predstavama – „U agoniji“, „Zora na istoku“, „Pokojnik“, „Ribarenje na asfaltu“, „Šovinistička farsa”.

Uspešan večerašnji koncert u Zaječaru najbolji je primer da vrednosti žive i da priča o Lutajućim srcima ni pola veka od osnivanja, nije završena.

Dodaj komentar