Društvo

Grejanje u Zaječaru poskupelo za skoro 50%!

foto: https://www.freepik.com/
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Cena daljinskog grejanja u Zaječaru povećana je sa 104 na 150,72 dinara po metru kvadratnom, usvojeno je na jučerašnjoj sednici Skupštine grada.

V.d. direktora Javnog komunalno-stambenog preduzeća „Zaječar“ koje je zaduženo za usluge daljinskog grejanja, Nebojša Božinović, objasnio je da preduzeće posluje sa gubicima, da cena grejanja nije menjana od 2018. godine i da je u ovom trenutku to neophodna mera.

„Ovo povećanje od 104 na 150 dinara izgleda rogobatno, ali imali smo 114 dinara, pa smo vratili na 104. Sa prihodom koji imamo od grejanja ne možemo da pokrijemo troškove energije. Za 10 meseci ove godine mi za mazut smo dali 162 miliona dinara i za struju 15 miliona, a u međuvremenu smo fakturisali 161 milion dinara, 16 – 17 miliona dinara smo već izgubili, a dolaze nam dva meseca koji će nam doneti oko 80 miliona obaveza. Jasno je da ovim delom prihoda koji mi zaradimo na sakupljanju i izvoženju smeća pokrivamo gubitke koje imamo na grejanju, ali na ovaj način ne možemo da opstanemo. Šest meseci grejanje se plaća po 104 dinara, ako uvedemo 150 dinara, prosečna cena će biti 127 dinara. Mi sa tom cenom ne možemo da nadoknadimo gorivo, a da ne pričamo o drugim stvarima“, rekao je Božinović.

On je objasnio da na svakom proizvedenom megavat satu preduzeće gubi novac.

„Poenta prelaska u javno-privatno partnerstvo je da po megavat satu poizvedene i isporučene energije zaradimo. Mi po svakom megavat satu gubimo 30-ak evra sada, kad pomnožite sa 30.000 megavat sati koliko mi proizvedemo i isporučimo, vidite da je to ogroman gubitak. Na kraju godine ćemo imati 60 do 70 miliona dinara gubitka. Za mene je ovo sudbonosna grejna sezona iz koje treba izaći sa što manje gubitaka kako bismo mogli da budemo javni partner broj dva. Na mazutu ne možemo ostati, to je potpuno neodrživo, moramo da uđemo u to javno privatno partnerstvo i pređemo na CNG (prirodni gas)“, istakao je Božinović.

On je dodao i da su računi za mesec oktobar umanjeni, jer je grejna sezona počela kasnije i objasnio da je Zaječar jedan od retkih gradova koji se odlučio na takav potez.

Grad Zaječar na zalihama trenutno ima 170 tona mazuta i 400 do 500 tona plaćenih eskont menicama.

„S te strane situacija je dobra, ali moramo razmišljati o tome šta će biti sa ovom firmom aprila ili maja meseca“, završio je Božinović.

Odbornica GG „Možemo bolje“, Aleksandra Stojanović, rekla je da je trenutak u kome se donosi ova odluka poprilično sporan.

„Jasno nam je sve što je direktor govorio, ali ovo je veliko poskupljenje i trenutak je zaista loš. Kada donosimo ovakve odluke, koje direktno utiču na kućni budžet građana, moramo razmišljati malo više unapred. Ovako ih stavljamo pred svršen čin, niko neće dopustiti da se smrzava tokom zime. Hajde da im sledeći put damo vremena da razmisle i sami odluče šta im je činiti“, rekla je ona.

Božinović je istakao da je zahtev za promenu cene podnet još 28. juna, ali zašto se tek 28. novembra našao pred Skupštinom?

Uglješa Đuričković je objasnio da gradske vlasti prema nekom svom pravilniku misle da se građani ne mogu odjaviti sa daljinskog grejanja u toku grejne sezone, ali da nisu u pravu. On je istakao da se sa sistema centralnog grejanja u poslednjih 15 do 20 godina isključilo 50 odsto korisnika i da će taj trend ovim poskupljenjem samo biti nastavljen.

„Ovo ogromno poskupljenje direktna je posledica neodgovornog i nestručnog vođenja JKSP Zaječar u prethodnih 20 godina. Tvrdite da je poskupljenje neminovnost, možda i jeste, ali sami ste doveli do toga i zbog toga udarate po džepu građana. Način na koji ste doneli odluku je prilično podao, u sred grejne sezone. Samo preduzeće će nestati već koliko na proleće. Onog trenutka kada se za to stvore uslovi, većina ljudi koji se i dalje greju odjaviće se. Vi nemate nikakvu nameru da preduzeće spasite, bukvalno ćete ga sahraniti, mada vi već godinama radite na tome“, rekao je Đuričković.

Dejan Krstić je rekao da je ovo samo još jedan pokazatelj da gradske vlasti godinama ne razmišljaju planski, a rezultat se vidi i u ovom slučaju.

„Jedna od stavki koju je gradonačelnik u svom pamfletu obećavao još 2004. godine je izgradnja gradske toplane kod Grljana, koja je trebalo da bude završena 2008. godine. Koliko je od tada prošlo?  Nakon toga imali smo egzibiciju sa javno privatnim partnerstvom koja se takođe neslavno završila. To je odlika jedne nestabilne vlasti, jedno planira, drugo radi i na kraju se vadi rečima da nas je nešto zadesilo. Ja vas pitam zašto nas je zadesilo? Zato što ste neodgovorni, ne samo u ovoj oblasti, biće još mnogo mnogo krahova i na kraju će građani morati da plate vaše nedomaćinsko vođenje grada“, kaže Krstić.

Ova odluka usvojena je sa 35 glasova odbornika, pa će tako cena grejanja u Zaječaru drastično skočiti od januara. Da li će nešto biti od javno-privatnog partnerstva, da li će grad uspeti da pređe na ekonomski isplativije gorivo od naredne grejne sezone, ostaje da vidimo u narednom periodu.

1 komentar

Dodaj komentar