Društvo

Dr Petar Paunović: Treća doza

FOTO: zajecaronline.com/dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

Stigosmo i do treće doze vakcine protiv korona virusa. Ali ne svi! Ima ih koji nisu dobili ni jednu. Tako je to u životu – neki idu napred, drugi kaskaju za njima, a treći tapkaju u mestu. Tapkaju u mestu oni koji nisu primili nijednu dozu vakcine. Takvi koji stoje u mestu, nažalost ne vide da oni ne samo da zaostaju u životu, nego idu unazad.

Čovek je takvo biće, glava mu je napred, očima uvek gleda prema napred, pa mu je zbog toga prirodno, urođeno, dato, da ide uvek napred, sve dalje i dalje, do kraja. Oni koji su dva puta primili neku od vakcina, čim istekne šesti mesec posle vakcinacije, treba odmah da treću dozu. To je utoliko važnije, jer započinje novi, četvrti talas zaražavanja novom varijantom korona virusa.

Predstoji nam novo razbuktavanje epidemije KOVID 19, nove brige, patnje i umiranja onih sa najslabijim imunitetom. To se može uspešno izbeći vakcinom. Oni koji su vakcinisani neće se razboleti, a ako se razbole, kod njih će se bolest pojaviti u blažoj formi i neće umreti.

Elem, kada je reč o vackinaciji protiv korona virusa u Srbiji, poslednjih mesec dana pažnju stručnjaka i javnosti privlači važna tema: TREĆA DOZA VAKCINE PROTIV KOVID 19.

Kao i uoči započinjanja vakcinacije i prve doze, pošto je bilo nekoliko vrsta vakcina i samim tim i mogućnosti da svako odabere vakcinu kojom će se vakcinisati, i sada se javljaju priče i komentari sa kojom vakcinom treba da se vakcinišu oni koji su stigli do treće doze.

I opet ta nesrećna demokratija. Stručni komitet je preporučio 24. jula da mogu da se upotrebe sve četiri vrste vakcina za treću dozu vakcinacije protiv korona virusa po želji onoga koji će se vakcinisati. Imam utisak da nije lako laiku da se odluči koju će vakcinu izabrati za treću dozu vakcinacije, jer je bilo podeljenih miššljenja o tome i među stručnjacima. Drugo, ima i takvih koji će, smatrajući da su pogrešili kod izbora prve doze, sada pokušati da isprave grešku. I opet ćemo se naći u ćorsokaku.

Kada je reć o tome koju ćete vakcinu izabrati za treću dozu protoiv KOVID 19, MEDICINSKI JE OPRAVDANO DA SE VAKCINIŠETE ONOM VAKCINOM KOJOM STE SE VAKCINISALI PRVI I DRUGI PUT. I TAČKA!

U Rajcu, 25. jula 21. godine

Pripremio: dr Paunović Petar, učitelj zdravlja

Dodaj komentar