Društvo Sport Srbija

Dopisnici ugašenog „Sporta“: Moramo da platimo i dobijeni spor za izgubljene honorare

Atlas Servis - 24h pomoć na putu
FOTO: Večernje novosti

Pre tačno 4 godine najstariji sportski list na Balkanu – dnevni list „Sport“ prešao je u ruke estradnog menadžera Saše Mirkovića, mada je prema zvaničnim podacima list kupio njegov otac Dragomir Mirković, vlasnik firme „Beoton“ iz Bora. Od početka pomenute privatizacije, prema rečima nekadašnjeg dopisnika „Sporta“ Stojana Petkovića, dopisnicima nije uplaćivan honorar 10 meseci, a situacija je kulminirala gašenjem gašenjem lista posle sedmodecenijskog rada sredinom septembra 2016. godine.

Petković je, u ime svojih kolega, nedavno poslao pismo Udruženju novinara Srbije (UNS) u kojem se navodi da dopisnici ovog lista po presudi u njihovu korist nisu uspeli da naplate neisplaćene honorara u ovom listu od 2015. godine.

Pismo prenosimo u celosti.

Ovo pišem i u ime mojih kolega i moje ime. Bili smo dugogodišnji dopisnici nekada JSL Sport sve do gašenja tada Dnevnog lista „Sport“ koji je bio u sastavu „Večernjih novosti“. A onda je usledila prodaja i sunovrat…

Godine 2015. „Sport“ je kupio Dragomir Mirković vlasnik firme Beoton iz Bora, a urednik je bio Saša Mirković, do tada poznat kao sponzor – mecena Marije Šerifović na pesmi Evrovizije. Od njegovog preuzimanja „Sporta“ 01. 10. 2015. godine dopisnicima nije uplaćivan honorar deset meseci.

Petorica dopisnika: Stojan Petković (Kraljevo), Aleksandar Strefanović (Čačak), Miloš Savićević (Gornji Milanovac), Dragan Pejić (Užice) i Dragan Mitrović (Kruševac) odlučili smo da „presavijemo tabak“ i tužimo vlasnika „Sporta“ odnosno njegovu ili njegove firme.

Od tada pa sve do sada imali smo velike funansijske izdatke koje smo uredno i na vreme isplatili – advokata Neđu Jovanovića iz Užica, sud u Užicu i izvršioce u Zaječaru.

Na kraju smo dobili presudu po kojoj je spor konačno završen u našu korist što je bilo i očekivano, Međutim, bila je to Pirova pobeda (velika pobeda sa ogromnim gubicima!!!).

Potom su na red došli izvršioci koji su posao obavili na datoj adresi na koju je prijavljena firma Beoton d.o.o. Bor ul Nikole Pašića 48. U prostoriji od desetak kvadrata, po rečima kolege Savićevića, koji je bio sa njima, na licu mesta i po izveštaju izvršioca, pronaćena su dva stara pisaća stola i dve – tri stolice!

I tu se stalo! Nije valjda da nema načina da se izborimo – Sud, naš advokat i mi oštećeni – sa čovekom koji nas je sve ponizio i prevario.

Borimo se samo za ono što smo svojim napornim radom i trudom na terenu zaradili. Nas petorica nismo nepoznata imena u novinarstvu, već cenjeni i poštovani članovi Udruženja novinara Srbije i Udruženja sportskih novinara Srbije i ljudi od integriteta u svojim sredinama. Iza nas su godine i decenije rada i brojna priznanja. Ne želimo da to neko omalovažava.

Napominjem da smo sva petorica dobitnici priznanja Udruženja sportskih novinara Srbije: za dopisnike godine. životno delo i izdavaštvo.

P. S. Pravda je kažu spora ali i dostižna. To nas najviše i brine jer nismo baš u cvetu mladosti. Trojica iz ove petorke su pri kraju sedme decenije: Petković, Mitrović i Savićević, jedan je na zalasku devete decenije Stefanović, a Pejić se bliži polovini šeste decenije.

S. Petković

Kraljevo

izvir: cenzolovka.rs

Dodaj komentar