fbpx

Dogodilo se na današnji dan 19. septembra

Preporuka:

Borsko jezero na 4,3 metra ispod preliva na brani

Nivo Borskog jezera trenutno je veoma nizak i nalazi se na 4,3 metra ispod preliva na brani. Lokalna samouprava...

Zaječarci uživali u predstavi „Otac“ leskovačkog teatra

U zaječarskom teatru sinoć  je gostovao ansambl Narodnog pozorišta iz Leskovca sa predstavom „Otac" Augusta Strindberga, u adaptaciji i...

„Bliskost“ na turneji po Srbiji i Hrvatskoj

Narodno pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović" će u subotu, 22. februara učestvovati na Festivalu „Virovitičke kazališne svečanosti – VIRKAS“...
- Reklama -

Na dan 19. septembra, dogodilo se:

1802 – Rođen je mađarski revolucionar Lajoš Košut, vođa Mađarske revolucije 1848. i rata za nezavisnost od Austrije.

1814 – U Požeškoj nahiji u Srbiji počela je Hadži-Prodanova buna. Ustanak pod vođstvom igumana Pajsija i Hadži-Prodana proširio se i na Kragujevačku i Jagodinsku nahiju, ali nije dobio podršku Miloša Obrenovića. I pored obećanja da će ustanicima biti oprošteno, Turci su pogubili oko 300 ustanika među kojima i igumana Pajsija, a Hadži-Prodan je prebegao u Austriju.

1888 – Prvo svetsko takmičenje za izbor lepotice održano je u belgijskoj banji Spa, a prva zvanično najlepša žena na planeti je postala 18-godišnja Kreolka iz Gvadelupe Berta Sukare.

1911 – Rođen je engleski pisac Vilijam Golding, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1983. Njegov prvi objavljeni i najpoznatiji roman „Gospodar muva“ postao je svetski bestseler.

FOTO: Pixabay.com

1914 – Počela je bitka na Mačkovom kamenu u Prvom svetskom ratu. Nakon četvorodnevnih borbi, nadmoćnija austrougarska vojska prisilila je Srbe na povlačenje.

1928 – „Parobrod Vili“, prvi animirani crtani film u kojem se pojavio Miki Maus, prikazan je u njujorškom bioskopu „Koloni teatar“.

1939 – Sovjetske trupe stigle su na mađarsku granicu i istovremeno su na severu Evrope okupirale Vilnus (danas glavni grad Litvanije), koji je bio pod poljskom upravom.

1941 – Nemci su u Drugom svetskom ratu zauzeli Kijev, posle bitke koja je trajala 45 dana, a britanske trupe su ušle u Teheran.

1957 – Amerikanci su u Nevadi izvršili prve podzemne nuklearne probe.

1961 – Građani Jamajke su se na referendumu izjasnili za izdvajanje zemlje iz Zapadnoindijske Federacije.

FOTO: Pixabay.com

1991 – Kolone tenkova Jugoslovenske narodne armije krenule su iz Beograda prema Hrvatskoj, gde su počeli sukobi srpskih naoružanih grupa i hrvatske policije. Hrvatska je 25. juna 1991. proglasila samostalnost i izdvojila se iz SFR Jugoslavije.

1992 – Savet bezbednosti UN iskljucio je SR Jugoslaviju iz svetske organizacije, osporivši joj pravo da automatski nasledi SFRJ. SRJ je ponovo postala članica UN 2. novembra 2000. godine, nakon što je demokratska opozicija preuzela vlast u Srbiji.

1999 – U Beogradu je umro Pavle Ivić, jedan od vodećih jugoslovenskih lingvista, član Srpske akademije nauka.

2001 – Islamski sveštenici su pozvali terorističkog lidera Osamu Bin Ladena da dobrovoljno napusti Avganistan, ali mu nisu odredili rok za izlazak iz zemlje. SAD zapretile da će napasti Talibane, ukoliko ne predaju Bin Ladena.

2003 – Bivši američki predsednik Bil Klinton posetio je Prištinu gde je proglašen za počasnog doktora prištinskog univerziteta.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: