fbpx
Politika

CRTA: Na lokalnim izborima u Zaječaru glasalo 43,2% građana! Boško Ničić osvojio najviše glasova!!!

Na lokalnim izborima u Zaječaru glasalo je ukupno 43,2 odsto građana.

Prema preliminarnim rezultatima za izborni dan CRTA posmatračke misije «Građani na straži», najviše glasova osvojila je lista grupe građana «Boško Ničić – Pokret za Krajinu» 31,9 % (7.355 glasova).

Slede:

 • lista Aleksandar Vučić «Brže, jače, bolje» 30,82 % (7.105),
 • lista «Dr Nenad Ristović – Pobeda za naš grad – Demokratska stranka, Socijaldemokratska stranka, Liberalno demokratska partija, Nova stranka» 16,78 % (3.869)
 • lista Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija 9,29 % (2.142).

Sve ostale liste su ispod cenzusa:

 • Partija ujedinjenih penzionera Srbije – Milan Krkobabić» (2,42% – 558),
 • grupa građana «Dosta je bilo – Saša Radulović» (2,41% – 555),
 • «Saša Mirković – Istrajno i časno za život» (1,96% – 451),
 • Dveri-DSS-Vlaška narodna stranka (PNR) (1,55% – 357)
 • Srpska radikalna stranka – Dr. Vojislav Šešelj (1,23% – 283).

Nevažećih listića je bilo ukupno 1,65 odsto (380).

Izborni dan u Zaječaru obeležen je različitim nepravilnostima na 17 biračkih mesta.

Na biračkim mestima 47 i 2 prilikom zatvaranja biračkog mesta utvrđena je nepravilnost u vidu logičko-računskih neslaganja. Takođe,  na biračkim mestima 4 i 60 predsednici biračkih odbora nisu hteli da potpišu Zapisnik o radu biračkog odbora.

Tokom procesa glasanja zabeležene su nepravilnosti proceduralne prirode poput neproveravanja identiteta birača, nekorišćenja UV lampe i nevidljivog spreja na biračkim mestima 35, 36, 38, 44, 53 i 67, zatim upotrebe mobilnog telefona na biračkom mestu 12 i vođenje kampanje na manje od 50 metara od biračkih mesta 5, 37 i 61.

Zabeleženi su i slučajevi da su pojedini članovi odbora na biračkim mestima 36, 37, 56 i 59 vodili paralelne evidencije birača koji su glasali uporedo sa zvaničnom evidencijom u biračkom spisku, dok je na biračkom mestu 50 ceo dan radio birački odbor u nepotpunom sastavu.

S druge strane, atmosferu van biračkih mesta obeležilo je prisustvo većeg broja osoba koje su se okupljale ispred biračkih mesta, koje su bile u kontaktu sa pojednim članovima biračkih odbora i pratile ko je izašao na glasanje.

Takođe, u Zaječaru je primećen i veći broj vozila bez registarskih tabilica kao i sa tablicama iz Raške, Kosovske Mitrovice, Negotina i Bora.

Prilikom pokušaja da zabeleži aktivnosti ispred štaba Srpske napredne stranke gde se okupio veći broj ljudi i vozila sa registarskim tablicama iz Raške, Kosovske Mitrovice, Negotina i Bora, nekoliko mladića je nasrnulo na CRTINOG posmatrača, oteli mu telefon i izbrisali fotografije uz povike «Samo nemoj da nas slikaš i nećeš imati problema».

CRTA je o ovom incidentu obavestila policijsku upravu Zaječar.

Da bi se govorilo o kvalitetu celokupnog izbornog procesa, ne može se posmatrati samo izborni dan već i predizborna kampanja koja je prethodila izbornom danu.

CRTA će nastaviti da prati post izborni proces i dati svoju ocenu o kvalitetu izbornog procesa nakon proglašenja konačnih rezultata.

1 komentar

 • Za Boska Nicica

  I ovog puta moji roditelji su glasali za Vas.

  Da li je sada moguce ponovo otvoriti italjanski outlet butik kod Piramida masonske cesme? Stvarno je prodavao naj u Zajecaru, Marina je super organizovala butik i kupci osim Mene su bile i druge dame of stila kao Dr Tadic. Pozdrav iz Tamo Daleko ?

Dodaj komentar