Kultura

„Carlotta Grisi“ oduševila zaječarsku publiku

U zaječarskom pozorištu „Zoran Radmilović“ sinoć je publika uživala u predstavi „Carlotta Grisi – od Vižniade do vječnosti“ i glumce nagradila dugim, gromkim aplauzom. Rediteljka ovog projekta je Ljiljana Gvozdenović, autorka teksta Annamaria Serda,  muziku je komponovao Darijan Ivezić, a u predstavi igraju Annamaria Serda i Ronald Braus. Produkcija: Umetnički Festival “Rovinj, Art & more” i “Opera b.b.” iz Zagreba. 

Autorka teksta i glumica Annamaria Serda nije krila radost zbog dobre posećenosti , sjajne reakcije  publike  i  podrške od strane čitavog kolektiva zaječarskog teatra:

„Ovo je prvi put da nastupam u ovom pozorištu i prva poseta gardu i toliko smo doživeli toplu dobrodošlicu i od strane uprave pozorišta i od strane kolega mnogobrojnih koji su došli da nas gledaju. Takva podrška je retkost. Zahvaljujem se svima“ rekla je glumica.

Poznati hrvatski operski pevač i glumac Ronald Braus, koji je i umetnički direktor Umetničkog Festivala “Rovinj, Art &more”, a u predstavi tumači lik Žila Peroa, takođe je zadovoljan reakcijom publike kao i saradnjom sa Pozorištem „Zoran Radmilović“.

„Srce mi je puno. Za glumca i pjevača nema ništa ljepše nego kad je brojna publika i kad je na kraju ta publika zadovoljna. Profesor Božidar Đurović nas je spojio,on je profesor Annamarie sa dramske akademije, bio je na premijeri u Rovinju i dio je te naše zajedničke priče.  Jako sam zadovoljan da nas je doveo baš u Zaječar i nadam se da je ovo samo početak jedne dugogodišnje suradnje“ rekao je, pored ostalog Braus posle predstave.

Predstava prati životni put svetske primabalerine Karlote Grizi, koja je rođena u malom, bajkovitom Istarskom gradiću (Vižinadi) a zahvaljujući svom talentu, ambiciji, disciplini i odnosu sa koreografom Žilom Peroom, dostiže vrhunac baletske umetnosti, plešući po svetskim scenama.

Ova predstava je i praktičan deo Umetničkog Doktorata koji Annamaria Serda radi pod mentorstvom prof. Vide Ognjenović, na Fakultetu Savremenih Umetnosti u Beogradu. Izvođena je, pored pretpremijere u Vižinadi (rodnom mestu Karlote Grisi) i u Rovinju, Zagrebu, Beogradu, Novom Sadu, Londonu i sinoć u Zaječaru.

Predstava je krajem 2021. godine dobila Nagradu Sv. Eufemija, Nagradu festivala “Rovinj, Art & more” za “Promociju i Revitalizaciju Kulturne Baštine Istre”.

Dodaj komentar