Politika

BRUKA! Grad smanjuje davanja porodiljama, OPET štamparska greška (FOTO)

foto: zajecar.info

Na sednici Gradskog veća u petak 20. marta 2015. godine doneta je odluka o smanjenju prava na jednokratno novčano davanje porodiljama i to, za prvorođeno dete 20,000.00 dinara (do sada je bilo 50,000.00) za drugorođeno dete 30,000.00 (do sada je bilo 75,000.00) i za trećerođeno dete 60,000.00 dinara (do sada je bilo 100,000.00).

Ovakva odluka se donosi zbog nepovoljne finansijske situacije i aktuelnih mera štednje na svim nivoima vlasti kao i zbog nedostatka sredstava u Budžetu grada, naveo je gradonačelnik Velimir Ognjenović u obrazloženju predloga odluke.

Malo zabune  donosi činjenica da u zaglavlju dokumenta piše da odluku donosi Skupština grada Zaječara na sednici održanoj 20.03.2015. godine. Koliko je nama poznato tog dana nije održana sednica Skupštine grada već sednica Gradskog veća, ali verovatno je u pitanju ŠTAMPARSKA GREŠKA, već smo navikli na to!

220315-odluka-porodilje1

Evo i datog obrazloženja:

220315-odluka-porodilje2

 

Gotovo da nema političara u Srbiji koji se ne služi lažnim obećanjima. Na to smo navikli, posebno u predizbornim kampanjama. Ali, retki su oni koji sa takvom praksom bezočno nastavljaju i kad dođu na vlast. Pljušte obećanja, kako vreme prolazi sve grandioznija. Da bi se zaboravilo na prethodna neispunjena, manja.

Da napravimo malu hronologiju.

Ranije je po odluci grada svakoj nezaposlenoj porodilji sledovala naknada od 15,000,00 dinara mesečno u trajanju od godinu dana. Tadašnji gradonačelnik Boško Ničić je izjavljivao, znamo da to nije dovoljno ali to su realne mogućnosti grada i bolje je da i taj iznos isplaćujemo redovno nego da obećamo nešto što nije moguće sprovesti.

Krenula je izborna kampanja i da bi pridobio što više glasova Saša Mirković grandiozno najavljuje, povećaćemo tu naknadu za 100% dakle na 30,000.00 dinara mesečno.

Od tog obećanja nije bilo ništa. Ne da naknada nije podignuta već je novom odlukom grada umanjena, pa je tako po novoj odluci sledovalo jednokratno za prvo dete 50,000.00 za drugo 75,000.00 i za treće 100,000.00 dinara.

To je tako bilo na papiru, u praksi sve veći broj porodilja podnosi tužbe protiv grada i to nakon skoro jednogodišnjeg čekanja na isplatu sredstava.

Početkom ove godine Gradsko veće je podnelo sličnu inicijativu, za smanjenje davanja porodiljama. Tada se opozicija u Skupštini grada predvođena Ivanom Jokovićem oštro pobunila protiv takve odluke i pod pritiskom opozicije predsednik Skupštine Saša Mirković skinuo je ovu tačku sa dnevnog reda i istovremeno pokrenuo medijsku kampanju predstavljajući sebe kao zaštitnika porodilja.

„Obrazloženje predloga o merama štednje na svim nivoima državne vlasti je dobar, ali gradonačelniče, krenite sa štednjom od sebe i svojih saradnika, a ne od budućnosti grada, naše dece“, rekao je tada Mirković.

Medijsko spinovanje trajalo je danima a opozicija je mogla da se oglasi samo putem facebook-a:

foto: facebook / printscreen

foto: facebook / printscreen

 

I na kraju hronologije, opet predlog Gradskog veća da se izdvajanja za porodilje smanje.

Kakav će scenario biti ovoga puta?

1. Skupština će usvojiti ovaj predlog Gradskog veća i davanja porodiljama biće manja.
2. Predsednik Skupštine, Saša Mirković opet će skinuti tačku sa dnevnog reda i predstaviti sebe kao spasioca i zaštitnika.
3. Smisliće se neki novi scenario.

Napišite u komentarima, šta vi mislite koji će scenario biti ovog puta?

1 komentar

  • Strasno. Ja sam se porodila 21.12.2012.sa drugim detetom. One 15000 sto su bile obecane primila pola a ostatak nista. Kad god sam pitala kad ce biti rekli su kad budu pare trenutno nema para. Ja ni dan danas pare nisam dobila,a ovamo pricaju da redovno isplacuju porodiljama. Sramota!!!!!!!!!

Dodaj komentar