Politika

BIRODI: Zaječar treba da ukine zabranu okupljanja i taksu

foto: tanjug

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je danas grad Zaječar da ukine zabranu okupljanja građana u centru grada, taksu za okupljanje od 30.000 dinara i opozove Lokalni plan za borbu protiv korupcije.

Time bi pokazao elementarno poštovanje prava građana na izražavanje nezadovoljstva i integritet u borbi protiv korupcije.

„Navedena taksa na okupljanje građana primer je (zlo)upotrebe javnih ovlašćenja u cilju sprečavanja prava građana na izražavanje mišljenja“, ističe BIRODI u saopštenju povodom protesta građana u Zaječaru i odluke gradskih vlasti da „zabrane“ protest u centru grada.

Napominjujući da protesti građana Zaječara zbog loše ekonomske i društveno-političke situacije u gradu imaju i antikorupcijski karakter, BIRODI podseća da je tokom prošlogodišnjeg monitoringa formiranja antikorupcijskih mehanizama na lokalnom nivou utvrđeno da je lokalna samouprava, bez javne rasprave, uz obilato „prepisivanje“ tj.plagiranje iz drugih antikorupcijskih planova, usvojila Lokalni antikorupcijski plan.

Analizom procesa izrade, kao i samog sadržaja nacrta Lokalnog plana za borbu protiv korupcije grada Zaječara Biro za društvena istraživanja naišao je na narušavanje legitimiteta i legaliteta tog procesa.

Principi integriteta i relevatnosti koji bi trebalo da budu primenjeni pri izadi jednog antikorupcijskog dokumenta nisu ispoštovani, a njihova narušenost se vidi na primeru plagiranja sadržaja iz drugih planova čiji je autor Biro za društvena istraživanja.

Proizvodnja antikorupcijskih dokumenata koja nemaju integritet i relevantnost je poseban vid sprečavanja borbe protiv korupcije, što očigledno prepoznaju i građani kroz život u samom gradu.

Skupština grada Zaječara u subotu je donela odluku da javni skupovi političkog, protestnog ili sličnog karaktera mogu biti održani na Trgu Nikole Pašića.

Predsednik Skupštine grada Zaječara Saša Mirković odbacio je kritike da odluka o održavanju javnih skupova na Trgu Nikole Pašića predstavlja zabranu političkih protesta u tom gradu.

Izvor: Tanjug

Autor: MI

Dodaj komentar