Bolnički kreveti, dušeci, 200 kutija sa posteljinom i uniformom za bolničko osoblje, pomagala, medicinski materijal i oprema… samo su neke od pobrojanih stvari koje su predstavnici Bavarskog Crvenog krsta donirali zaječarskom Zdravstvenom centru.

Predstavnici Bavarskog Crvenog krsta iskazali su danas svoju humanost i donirali zaječarskom Zdravstvenom centru medicinski materijal i opremu vrednu na desetine hiljada evra.

Tim povodom za ove ljude dobre volje predstavnici Zdravstvenog centra Zaječar priredili su prijem i upoznali ih sa radom naše bolnice, a ovi humanitarci iz Regezburga u Bavarskoj donirali su našoj ustanovi 30 bolničkih kreveta za intenzivnu negu, 670-ak bolničkih dušeka, posteljinu, pidžame, uniforme, radne instrumente i brojnu opremu koja će lekarima itekako olakšati rad.

„Ovo je druga godina za redom kako nam Bavarski Crveni krst donira opremu, koja je prošle godine bila izvanredna.

Današnja isporuka istovarena je u naše magacine, odakle ćemo to koristiti sukcesivno i po potrebi“, istakao je direktor Zdravstvenog centra Zaječar Dr Miroslav Stojanović.

Valter Satler, volonter i dobrovoljac Crvenog krsta, koji je šesdest godina posvetio humanitarnom radu je prilikom razgovora sa predstavnicima zaječarskog Zdravstvenog centra istakao da je oprema koja je dopremljena isključivo dobijena besplatno od nemačkih bolnica.

“ Svu robu koju dobijamo i vozimo kao humanitarno dobro u druge države.

Dobijamo je besplatno od bolnica u Nemačkoj koje to doniraju našem Crvenom krstu, jer bolnice u našoj zemlji često menjaju opremu i kupuju novu.

Sve je besplatno i naš rad je neplaćen, jer mi smo volonteri i ovo radimo u naše slobodno vreme.

Napravili smo listu robe koju smo morali da donesemo da bismo prošli carinu i sproveli tu proceduru.

Osim posteljina, u donaciji su i kreveti za intenzivnu negu, hodalice za pacijente koji otežano hodaju, stolice, pidžame za pacijente, uniforma za osoblje i brojna druga oprema.

Ono što želim da naglasim je da mi vozila Crvenog krsta imamo besplatno na raspolaganju. Jedina stvar koju mi moramo da platimo je gorivo koje trošimo.“, istakao je Satler.

Humanitarnu akciju sproveo je Bavarski Crveni krst u Regenzburgu, u kome rade 14 muškaraca i 2 žene.

Prema rečima Marije Radojević, volonterke Crvenog krsta u Regenzburgu izuzetna joj je čast da može pomoći bolnici u svom rodnom Zaječaru, ali i da do realizacije jedne humanitarne akcije može proći i čitava godina dana.

„Ja radim u Crvenom krstu Bavarske, tačnije u Birou za knjigovodstvo i ponudu sam dobila od svog šefa, koji me je pitao kako je u Zaječaru, da li je nama potrebna ta pomoć, na šta sam ja pozitivno odgovorila.

Nadam se da ćemo češće sarađivati i da ovo nije poslednji susret“, istakla je Marija.

Zdravstveni centar u Zaječaru zbrinjava pacijente sa zaječarskog i delom borskog okruga, ima oko 1000 zaposlenih, od toga je 200 lekara, a na godišnjem nivou se leči oko 16.000 bolesnika, koji ostvare oko 100.000 bolesničkih dana.

Tokom godine sprovede se oko 3 000 velikih hirurških intervencija, a u Zdravstvenom centru Zaječar na godišnjem nivou ostvari se oko 10.000 dijaliza.

Zato su donacije ovog tima osoblju, ali i pacijentima od izuzetne važnosti, iako je reč o robi koja nije u potpunosti nova, ali je iskorišćena svega 25%.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here