Hronika

AFERA „PAKETIĆI“ SE NASTAVLJA: Jutros održan još jedan pretres protiv Mirkovića i Trajkovićeve!

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

U zaječarskom Osnovnom sudu jutros je nastavljen glavni pretres protiv Milene Trajković i Saše Mirkovića, koji je otpočeo u sredu, 25. oktobra.

Pomenutog dana su da podsetimo saslušani i svedoci: gradski pravobranilac Vesna Bujić, šef Službe za javne nabavke Saša Matijević, kao i bivši gradonačelnik Zaječara Velimir Ognejnović.


Prošlonedeljni pretres je bio odložen na zahtev odbrane okrivljene Milene Trajković, Nebojše Gramića i Miroljuba Trajkovića jer nije ispoštovan rok od osam dana za pripremanje njene odbrane.  

Tada je priložena Mirkovićeva putna isprava, a na zahtev odbrane, Nataše Tošić i Petra Ivanovića, bivšem predsednika Skupštine Grada Zaječara ukinut je i zatvorski pritvor uz određivanje kućnog pritvora.

Odluka suda je da ova mera koja je već izrečena ostaje na snazi.


NAREĐENJA IZVRŠAVANA BEZ POGOVORA

Na suđenju održanom u sredu prvo je saslušana optužena Milena Trajković koja se izjasnila da se ne oseća krivom, ali i da je Mirkovićeva naređenja izvršavala bez pogovora bojeći se da ne izgubi radno mesto.

Ona je od 25.7.2013. do 21.8.2013. obavljala funkciju šefa kabineta gradonačelnika, a nakon toga  je billa gradski većnik, ali je i dalje, kako je izjavila, obavljala posao šefa kabineta. Njoj se stavlja na teret da je ugovarala isporuku paketića.

„Nikakvog prethodnog dogovora u vezi nabavke paketića nije bilo. O tome sam saznala od Mirkovića u njegovom kabinetu.

Nisam imala nikakvu imovinsku korist od toga, samo sam postupala po njegovim nalozima, kao i svi ostali koji su radili u Gradskoj upravi.

Nepoštovanje naređenja bi dovelo do moje smene i prestanka rada.

Nisam bila svesna zabranjenosti mojih radnji, samo sam postupala po naređenju“, kazala je Trajkovićeva.

Iako joj je po sistematizaciji i Statutu grada nadređeni bio gradonačelnik ona je kaže morala da sluša Mirkovića. Na pitanje Mirkovićeve odbrane da li je neko ko nije postupio po nalogu otpušten, nije želela da se izjasni.

Tog dana na saslušanju da nije kriv izjasnio se i bivši predsednik Skupštine Grada Zaječara optuženi, Saša Mirković.

„Moj glas nije bio presudan ni za kakvu odluku Skupštine grada, niti sam imao uticaj na većinu.

Kabinet gradonačelnika koristio sam retko jer sam retko i boravio u gradu, a koristili su ga i drugi.

Što se paketića tiče, tada me je kontaktirao Goran Bošković koji je tražio kontakt sa sindikatima.

Ja sam tada rekao da će ga kontaktirati neko iz Gradske uprave pa ja nisam posredovao oko nabavke paketića.

Sa njim više nisam kontaktirao oko toga.

Za paketiće sam saznao pre same podele.

Ovo je postupak politički inspirisan.

Nikada nisam davao naloge gradskim većnicima, niti sam smenjivao, Skupština se izjašnjavala o svemu.

Po Statutu Grada Zaječara gradonačelnik je odgovoran za to. Nisam učestvovao u tome, nije mi jasno kako je došlo do toga, bez fakture, ugovora i javne nabavke“, rekao je Mirković.

Svedok Vesna Bujić, pravobranilac grada je kazala da je budžetom raspolagao gradonačelnik i on je jedini bio zadužen za isplate. Ona je rekla i da ne zna ništa o tome  ko je preneo sredstva, ali nije htela ni da se izjasni o tome ko je dao nalog za prenos novca.

Svedok Saša Matijević je potvrdio da za kupovinu paketića nije bilo javne nabavke.

„Takav postupak nije sproveden i o tome nisam konsultovan.

Postupak javne nabavke sproveden je 2014. godine za tablete za učenike prvih razreda, oni su isporučeni i plaćeni, kazao je Matijević.

On je istakao i da se 2014. godine u vezi računa za paketiće obratio tada gradonačelniku Ognjenoviću.

„Rekao sam mu da se to ne može platiti jer nije bilo javne nabavke“, rekao je Matijević.

velimir ognjenovic

I bivši gradonačelnik Zaječara Velimir Ognjenović se izjasnio povodom ovog slučaja. Na pitanje sudije zašto je prihvatao Mirkovićeve odluke, zašto je ispunjavao njegove naloge i zašto nije podneo ostavku Ognjenović je rekao:

„Smatrao sam da moram da ispunjavam njegove odluke, a nisam se povukao jer sam smatrao i da takve stvari mogu da dovedem u red.

Razgovarao sam sa Trajkovićevom o tim paketićima a ona mi je rekla da mora da radi po Mirkovićevom nalogu.

Januara 2014. pitao sam Mirkovića šta ćemo sa tim, jer sam saznao da su nabavljeni bez javne nabavke, a on mi je rekao da će to sve da se reši.

Nisam video ni fakturu pa sam upozorio Vesnu Bujić da se to ne plaća. Vlast je vršio Mirković, što je bilo svima poznato.

On je naloge davao  većinom telefonom, što može da potvrdi i načelnica finansijske službe. Kada se po tome nije postupalo snosile su se sankcije, smene, a mnogo je pomoćnika i većnika smenjeno.

Ja sam često bio u sukobu sa njim. I mene je zvao telefonom u pola noći i davao mi instrukcije i plašio sam ga se. I pored svega smatram da sam postupao po zakonu“.

 

2 komentara

  • ma treba i sasu matijevića i i danije lu iz fifnasija u ćorku..svi su mutni da nema više gde…nije mogao našsaša ništa bez njih.a matijević je posebna priča..mutno pa nema više gde..i sa boškom i sa veljom..u svakoj čorbi je prisutan..kao i karan..i sada se muva stalno..daje uputstva

Dodaj komentar